ANAF încurajează turnătorii. Recompense pentru denunțătorii faptelor de evaziune

ANAF încurajează turnătorii. Recompense pentru denunțătorii faptelor de evaziune ANAF va oferi recompense materiale denunțătorilor faptelor de evaziune. Sursa foto: arhiva EVZ

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că denunțătorii faptelor de evaziune fiscală ar putea fi recompensați, așa cum se întâmplă în Statele Unite, Fiscul întâmpină probleme uriașe în colectarea taxelor și impozitelor, dar și în combaterea evaziunii.

ANAF i-ar putea recompensa pe denunțătorii faptelor de evaziune fiscală. Inițiativa aparține ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, însă nu este concretizată în vreun fel. Nu există nici un act normativ care să reglementeze, însă, o asemenea măsură.

Conform ministrului Marcel Boloș, persoanele care denunță fapte de evaziune ar putea fi recompensate cu un procent din sumele recuperate de ANAF. Având în vedere legislația românească, acest lucru nu s-ar petrece foarte curând. Ba chiar, denunțătorul ar putea rămâne cu buzele umflate,

Aceasta deoarece, multe dintre faptele de evaziune fiscală instrumentate de ANAF au fost contestate în justiție. În unele cazuri prejudiciul inițial a fost drastic redus, iar în altele chiar a fost anulat de judecători. Unde mai pui că procesele durează foarte mulți ani până se încheie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Marcel Bolos, ministru de Finanțe, Guvern

Ministrul de Finanțe Marcel Boloș Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

ANAF va recompensa denunțătorii

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice a afirmat că denunțătorii faptelor de evaziune fiscală și-ar putea primi recompensa după cel puțin un an. Durata medie de instrumentare a unui caz, de către ANAF.

O astfel de inițiativă nu este nouă. În 2021, a fost propus un proiect legislativ care prevedea recompense de 30% din valoarea prejudiciului cauzat statului. Conform acestui proiect, recompensa era acordată doar pentru acele sume ce depășeau 100.000 de lei.

ANAF oferea o recompensă mai mică, de 15%, dacă denunțătorul era autor, instigator sau complice.

Statul are probleme în combaterea evaziunii

Combaterea evaziunii fiscale reprezintă una dintre prioritățile Guvernului actual. Așa cum a reprezentat și pentru guvernele precedente. Acest lucru nu înseamnă că nivelul sumelor recuperate a crescut foarte mult. ANAF nu reușește să recupereze sumele pe care marii contribuabili le datorează bugetului.

Iar din acest motiv Guvernul recurge la majorări de taxe și impozite, ba chiar și la introducerea altora noi.

Statul are nevoie de fonduri pentru a acoperi cheltuielile bugetare prezente și viitoare, în condițiile unui deficit foarte ridicat. Legea pensiilor și viitoarea lege a salarizării, dar și reducerea deficitului bugetar conform angajamentelor asumate față de Comisia Europeană pun Executivul într-o situație dificilă.

ANAF nu a propus un cuantum al recompenselor

Autoritățile nu au în vedere un anumit procent pe care să-l ofere sub formă derecompensă denunțătorilor faptelor de evaziune. Nu este clar cât ar tebui să ofere ANAF, cum s-ar acorda recompensa și în funcție de ce criterii. Există mai multe puncte de vedere în legătură cu acest lucru.

Suma oferită ca premiu, de ANAF, ar putea fi acordată în funcție de valoarea prejudiciului stabilit în urma denunțului. Există și varianta ca recompensa să fie calculată în funcție de suma recuperată de inspectorii fiscali.

În acest din urmă caz, așa cum arătam la început, procedurile vor dura foarte mult. Denunțătorii își vor primi recompensele abia după ce, dacă este cazul, justiția se va pronunța definitiv.

„Ne gândim să fie un procent din fapta de evaziune fiscală, pentru că este, până la urmă, meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeași faptă, ne putem gândi la un sistem de stimulare proporțională”, a declarat Marcel Boloș la Antena 1.