Evenimentul Zilei > International > Manifestaţie de amploare în Ţara Bascilor. Mii de oameni au cerut un REFERENDUM pentru independenţă
Manifestaţie de amploare în Ţara Bascilor. Mii de oameni au cerut un REFERENDUM pentru independenţă

Manifestaţie de amploare în Ţara Bascilor. Mii de oameni au cerut un REFERENDUM pentru independenţă

Proteste de amploare, duminică, în Ţara Bascilor. Mii de persoane au format lanţuri umane colorate în mai multe oraşe din Ţara Bascilor pentru a cere organizarea unui referendum regional privind independenţa. Acestia au purtat haine în culorile drapelului basc (roşu, alb, verde).

Astfel, manifestanţii au ieşit pe străzile din capitala regională Vitoria – Gasteiz, Bilbao, în San Sebastian şi Pamplona, capitala comunităţii Navarra, la apelul mişcării pro-independenţă Gure Esku Dago, informează Agerpres, citând AFP.

''Tot mai mulţi oameni cred că noi avem dreptul de a ne decide singuri viitorul'', a declarat Pello Urizar, unul din liderii coaliţiei separatiste de stânga Bildu.

Astfel de manifestaţii au avut loc şi finala Cupei Spaniei, ce s-a disputat pe 30 mai, între FC Barcelona şi Athetic Bilbao. Atunci, imnul Spaniei a fost fluierat copios de suporterii ambelor echipe. Guvernul spaniol a condamnat acest gest pe care l-a catalogat ca fiind o dovadă de intoleranţă.

Organizaţia separatistă bască ETA, responsabilă pentru moartea a cel puţin 830 de persoane în 40 de ani, a anunţat pe 20 octombrie 2011 că renunţă definitiv la lupta armată, dar nu a predat arsenalul său militar şi refuză o dizolvare necondiţionată cerută de Paris şi Madrid.