Mangalia sub LUPA presei internaţionale. La Stampa, despre noul traseu al migranţilor spre România

Mangalia sub LUPA presei internaţionale. La Stampa, despre noul traseu al migranţilor spre România

Ca apa unui izvor blocată de un dig, fluxul migranţilor direcţionaţi către Europa se revarsă fără oprire prin orice gaură, prin orice crăpătură, impunându-se cu de-a sila. Se insinuează pe oriunde şi reuşesc să treacă de graniţe urmându-şi neîntrerupt drumul din Asia şi Africa spre Bătrânul Continent mult prea invadat de ei.

Odată închisă ruta balcanică, închisă într-un fel sau altul şi aceea a Mediteranei orientale graţie acordurilor cu guvernul libian şi diferitele miliţii locale, se pare că acum migranţii au găsit o nouă pistă. Aceea care din Turcia ajunge până în interiorul UE, traversând Marea Neagră. Direcţionaţi în România. Pleacă din jurul Cide, mică loclitate maritimă pe coastele de nord ale peninsulei anatolice.

După cum povesteşte trimisul cotidianului La Stampa, Niccolo' Zancan, abia ieri poliţia turcă a reţinut pe plajă 82 de disperaţi provenind din Irak şi Siria. 146 abia plecaseră. Bărbaţi, femei şi copii. Dispuşi să sară pe ambarcaţiuni mai mult sau mai puţin sigure pentru a încerca să forţeze una din puţinele graniţe ale Europei încă nemilitarizate. Grecia a închis porţile de un an şi jumătate. Ungaria a construit gard de sârmă ghimpată, care a fost imediat imitată de alte ţări precum Slovenia, Croaţia şi Bulgaria.

România, în schimb, ţară în vizibilă creştere, dar oricum printre cele mai sărace din cele 28, nu se aştepta să ajungă calea călătoriilor speranţei. E adevărat, cifrele sunt încă mici, se vorbeşte de doar câteva zeci de migranţi dintr-o ambarcaţiune. Dar în timpul verii au fost deja arestaţi şapte traficanţi, care au fost judecaţi de Judecătoria Constanţa. Iar traficul ameninţă să crească. Românii privesc chiorâş spre Turcia pe care o bănuiesc părtaşă la acest flux de migranţi abia început spre litoralul lor la Marea Neagră.