În Poiana Pelegii a apărut un cort unde se vând mici și bere, totul în acorduri de manele din mașina comerciantului, iar Administrația Parcului Național și-a dat acordul de funcționare.
La finele lunii trecute, un bărbat din satul Ohaba – Sibişel a instalat în Poiana Pelegii un cort de unde a început să vândă mici şi bere turiştilor, plus băuturi răcoritoare. Din maşina comerciantului mai răsunau, din când în când, şi manele după cum au semnalat turiștii. Abia în 30 iulie a depus la Administraţia Parcului Naţional Retezat o cerere de aprobare a activităţii sale.
În ciuda protestelor unora dintre turişti şi a revoltei reprezentanţilor Salvamont, Administraţia PNR şi-a dat acceptul ca respectivul „chioşc” să funcţioneze până la finele anului: „Am impus câteva condiţii importante. Dacă doar una dintre ele nu este respectată, aprobarea noastră va fi retrasă. Acolo nu trebuie să se vândă niciun fel de băuturi alcoolice, nu trebuie să se audă niciun fel de muzică, să se păstreze o curățenie exemplară şi să nu se realizeze niciun fel de amenajare cu caracter permanent. Aprobarea dată de noi nu înlocuieşte nicicum celelalte autorizaţii şi aprobări de care are nevoie un asemenea punct comercial”, spune şeful Administraţiei parcului, Zoran Acimov.
„Doar apă minerală, porumb fiert și câțiva mici”
Acesta adaugă că s-a deplasat în zonă şi a constatat că „chioşcul” din Poiana Pelegii nu are efecte negative asupra turismului: „Cei care urcă cu maşina până în acea, să-i zicem, parcare de la Poiana Pelegii scot din portbagaj tot felul de alimente şi băuturi. Regulamentul PNR permite derularea de activităţi comerciale în câteva zone ale parcului. În orele în care am stat eu acolo s-au vândut doar sticle de apă minerală, porumb fiert și câțiva mici.
Zoran Acimov recunoaşte, însă, că nu a stat de vorbă şi cu turiştii, pentru a le cere acestora părerea despre oportunitatea menţinerii chioşcului în zonă.
„E un precedent periculos. Vor mai veni încă cinci-șase”
Preşedintele Asociaţiei de Turism „Retezat”, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, spune că aprobarea dată de Administraţia PNR creează un precedent extrem de periculos: „Nu pot să fiu de acord cu amplasarea unui punct comercial la Poiana Pelegii. Dacă apare unul, vor mai veni încă cinci – şase care vor dori să vândă acolo te miri ce! Vorbim de un parc național, de o arie protejată care este apreciată de turiști tocmai pentru sălbăticia ei, nu pentru chioșcuri cu tot felul de mărfuri. Când vor fi mai mulţi comercianţi, autorizaţi sau nu, cine-i va supraveghea? E imposibil. Şi-aşa au fost destule probleme cu gunoaiele care se adună în acel spaţiu în care sunt lăsate maşinile. Acum vor fi şi mai multe”, se teme Ovidiu Bodeanu.
Amenda bate profitul?
Primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang, spune că respectivul punct de vânzare nu are autorizaţie din partea Primăriei, iar jandarmii afirmă că i-au aplicat deja o amendă contravențională proprietarului şi vor continua să-l amendeze până când va intra în legalitate.
Nimeni nu a putut să spună ce se va întâmpla dacă negustorul va constata că profitul „chioșcului” este mai mare decât amenzile.
Unicul Retezat
Poiana Pelegii este una dintre principalele „porți de intrare” în zona sălbatică a Masivului Retezat, aici ajungând în fiecare lună de vară cel puțin 2.000 de turiști. Mare parte dintre ei sunt veniți din Ungaria, Germania, Austria și Cehia și apreciază că Retezatul a rămas „un munte sălbatic”, mai ales că în Vestul Europei, zonele montane s-au „urbanizat” excesiv în anii , 70 – , 80. În cuprinsul Parcului Național se află o treime din speciile de plante ale României, multe dintre ele rare, toate speciile de carnivore mari (urși, lupi, râși), dar și cerbi, capre negre, mistreți sau vidre, 20 de vârfuri de peste 2.000 de metri, 80 de lacuri și tăuri, printre care cel mai întins lac glaciar din țară (Bucura) și cel mai adânc (Zănoaga).