Salman Abedi, un britanic de origine libiană, făcea parte din cei 110 cetățeni britanici evacuați de nava HMS Enterprise în august 2014, după cum a declarat o sursă guvernamentală de la Londra, citată de Daily Mail.

Fratele său, Hashem Abedi, deținut în Libia, în cadrul anchetei privind atentatul fusese și el evacuat. Salman avea 22 de ani când s-a aruncat în aer la concertul cântăreței pop Arianei Grande, omorând 7 copii și 15 adulți. „Faptul că acest om a comis o asemenea atrocitate pe pământ britanic după ce a fost salvat din Libia este o trădare pură”, a declarat sursa citată de Daily Mail.

Potrivit unui prieten de familie, citat de Wall Street Journal anul trecut, Abedi a mers împreună cu tatăl său în Libia, în 2011 (deși avea doar 16 ani!), pentru a lupta în rândurile unei miliții din Tripoli împotriva regimului lui Gaddafi. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic, a declarat că „în timpul deteriorării condițiilor de securitate în Libia, în 2014, reprezentanții forțelor frontaliere au fost desfășurați pentru a-i evacua pe cetățenii britanici și familiile lor”.

Salman Abedi s-a născut în 1994 la Manchester, părinții săi primind azil politic din partea guvernului britanic pentru că au fugit de regimul colonelului Muammar Gaddafi. Cu câteva zile înainte de atentatul din mai 2017, Abedi se afla în Libia