Mâncaţi caviar! Merită toţi banii pentru că tratează 5 probleme mari de sănătate

Mâncaţi caviar! Merită toţi banii pentru că tratează 5 probleme mari de sănătateSursa foto: Arhiva EVZ

Cunoscut ca o delicatesă luxoasă, fiind cândva hrana capetelor încoronate, caviarul a devenit mai accesibil în ultimii ani, fiind prezent în restaurante și chiar în supermarketuri.

Caviarul reprezintă icrele sau ouăle diferitelor soiuri de pești de sturion. Cele mai frecvente soiuri sunt osetra, beluga, kaluga, sevruga, sterlet și hackleback.

Culoarea și dimensiunea caviarului variază în funcție de soi. De obicei, arată ca niște perle mici în culori, care variază de la verde pal la negru. Și, deși icrele de somon sunt adesea denumite caviar roșu, nu este caviar adevărat.

Caviarul are o textură slabă și un gust sărat, de pește. De obicei, este servit în cantități mici, singur, sub formă de garnitură sau deasupra unor biscuiți simpli, felii de castraveți sau pâine prăjită care nu-i vor domina aroma blândă de ocean. Pe lângă faptul că este o experiență culinară, savurarea acestei delicatese poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată șase beneficii ale caviarului pentru sănătate, susținute de știință.

1. O putere nutritivă

Chiar și atunci când este servit în cantități mici, caviarul are un profil nutrițional impresionant.

O porție de caviar (28 de grame) de caviar oferă:

Calorii: 75

Proteine: 7 grame

Grăsime: 5 grame

Carbohidrați: 1 gram

Vitamina B12: 236% din valoarea zilnică (DV)

Seleniu: 34% din DV

Fier: 19% din DV

Sodiu: 18% din DV

După cum puteți vedea, o singură porție conține mai mult decât dublul necesar zilnic de vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos, precum și pentru producerea de ADN și de celule roșii din sânge.

O singură porție de caviar oferă, de asemenea, cantități mici de calciu și vitamine A, D și E.

În cele din urmă, această delicatesă este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 numiți acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Poate surprinzător, acești acizi grași se află în spatele majorității beneficiilor sale potențiale pentru sănătate.

Ghidurile dietetice pentru americani din 2015 recomandă să obțineți 250 mg de EPA și DHA fiecare pe zi. În mod convenabil, o porție (28 de grame) de caviar oferă 800 mg de EPA și 1.080 mg de DHA, care acoperă mai mult decât cantitățile recomandate.

2. Poate reduce semnele îmbătrânirii pielii

Fiind bogat în acizi grași omega-3, caviarul a fost studiat pentru beneficiile sale asupra sănătății pielii.

Un studiu recent a sugerat că DHA din extractul de caviar poate stimula adipocitele - sau celulele adipoase - să producă adiponectină.

Adiponectina este o moleculă care îmbunătățește procesele de vindecare a rănilor și antiinflamatorii ale pielii, promovează sinteza colagenului și previne descompunerea fibrelor de colagen.

Deoarece colagenul este important pentru structura pielii, cercetătorii consideră că extractul său poate reduce semnele îmbătrânirii pielii.

Mai mult, un studiu de 12 săptămâni la 35 de femei cu semne ușoare până la moderate de îmbătrânire a pielii a observat că un ser care conține extract de caviar și alte ingrediente a îmbunătățit netezimea, fermitatea și uscăciunea pielii.

Cu toate acestea, nu se știe dacă administrarea de extract de caviar pe cont propriu ar avea aceleași efecte.

În cele din urmă, deoarece cercetările în acest domeniu se limitează la utilizarea extractelor de caviar în studiile cu eprubete sau la oameni în combinație cu alte ingrediente, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine beneficiile pe care le asupra pielii consumul de caviar proaspăt.

3. Poate îmbunătăți sănătatea mintală și a creierului

Menținerea unei minți sănătoase este importantă pe tot parcursul vieții. În mod promițător, cercetările sugerează că EPA îmbunătățește tulburările de dispoziție și DHA menține structura creierului. Astfel, acizii grași omega-3 din caviar pot proteja creierul și sănătatea mintală.

Acizii grași omega-3 sunt elemente cheie ale membranelor celulare ale creierului care ajută la combaterea inflamației. Cercetătorii au speculat că reducerea inflamației la nivelul creierului poate reduce declinul sănătății mintale observat în boala Alzheimer.

În plus, studiile au constatat că persoanele cu depresie au adesea niveluri mai scăzute de acizi grași omega-3, sugerând că lipsa acestui nutrient poate fi un factor de risc pentru depresie.

Unele cercetări sugerează chiar că suplimentarea cu 1-2 grame de omega-3 pe zi poate oferi efecte antidepresive fără efecte secundare grave sau interacțiuni cu medicamentele antidepresive obișnuite.

În timp ce unele studii sugerează că suplimentarea cu EPA poate fi cea mai bună pentru tratarea depresiei, altele au descoperit că o combinație de EPA și DHA - așa cum se găsește în caviar - este mai eficientă.

Nu toate studiile concluzionează că omega-3 oferă efecte antidepresive și că niciun studiu nu leagă în mod direct caviarul cu creierul și sănătatea mintală. Sunt necesare mai multe cercetări pe aceste subiecte, spun specialiștii.

4. Poate ajuta sănătatea inimii

Acizii grași omega-3 sunt folosiți din ce în ce mai mult pentru prevenirea și gestionarea factorilor de risc pentru bolile de inimă, principala cauză de deces în Statele Unite.

Cercetările sugerează că îmbunătățesc factorii de risc prin:

Scăderea tensiunii arteriale. Omega-3 poate reduce frecvența cardiacă și etanșeitatea vaselor de sânge pentru a reduce tensiunea arterială.

Îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge. Omega-3 poate reduce nivelul trigliceridelor din sânge și poate crește nivelul colesterolului HDL (bun).

Prevenirea agregării trombocitelor. Omega-3 împiedică trombocitele din sângele dvs. să se aglomereze și să formeze cheaguri, un factor de risc pentru accident vascular cerebral.

Fiind o sursă marină bogată de acizi grași omega-3, caviarul poate oferi aceste beneficii fără a afecta negative terapiile medicamentoase standard.

Specialiștii spun, însă, că sunt necesare studii care să lege direct aportul de caviar cu îmbunătățirea sănătății inimii la om.

5. Poate îmbunătăți fertilitatea masculină

Cercetările sugerează că acizii grași omega-3 joacă un rol crucial în fertilitatea masculine.

Sperma are un conținut de DHA deosebit de ridicat, iar studiile sugerează că nivelurile scăzute de DHA pot fi asociate cu o calitate scăzută a spermei. De fapt, deficiența DHA este tipică la bărbații cu infertilitate. Dimpotrivă, bărbații fertili tind să aibă niveluri mai ridicate de sânge și spermă de acizi grași omega-3.

Consumul mai multor alimente bogate în omega-3 poate îmbunătăți structura, forma și fluiditatea spermatozoizilor, ceea ce poate ajuta sperma să se lege mai ușor de ovule pentru a crește fertilitatea.

De exemplu, un studiu pe rozătoare a analizat efectele unui produs derivat din caviar asupra calității și cantității spermatozoizilor, constatând că acesta a crescut semnificativ numărul de spermatozoizi, motilitatea și supraviețuirea.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare la om pentru a înțelege pe deplin efectul acizilor grași omega-3 asupra fertilității masculine.

6. Vă poate sprijini sistemul imunitar

Atât acizii grași omega-3, cât și seleniul din caviar vă pot sprijini sistemul imunitar.

În primul rând, omega-3 reduce inflamația și restabilește funcția de barieră a pielii, intestinelor și plămânilor, ceea ce ajută la blocarea trecerii bacteriilor dăunătoare pentru a vă menține sănătos.

De asemenea, reduce markerii pro-inflamatori, indicând faptul că luptă împotriva inflamației. În plus, pot ajuta la repararea celulelor albe din sânge deteriorate, care sunt celule imune care vă protejează de boli.

În al doilea rând, seleniul este important pentru inițierea și reglarea răspunsurilor imune.

Cercetările arată că crește producția de anticorpi și crește activitatea macrofagelor, un tip de celule albe din sânge care luptă și elimină substanțele nocive din corpul tău.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News