Evenimentul Zilei > Actualitate > Mânăreli ieftine făcute de USR PLUS la concursul pentru șefia celui mai mare spital din țară
Mânăreli ieftine făcute de USR PLUS la concursul pentru șefia celui mai mare spital din țară

Mânăreli ieftine făcute de USR PLUS la concursul pentru șefia celui mai mare spital din țară

În prezent, la Spitalul Județean de Urgență din Cluj se află în derulare un concurs pentru desemarea viitorului manager al acestei unități medicale.

Din cei trei candidați înscriși, doar actualul manager interimar, numit de fostul ministrul USR Vlad Voiculescu, a primit girul de a merge mai departe.

La acest concurs s-a înscris și fostul manager Petru Șușcă, demis la finalului anului 2020, și care a reușit să aducă spitalul de la un minus de 13.8 milioane de lei, la un plus de peste 58 milioane de lei, dar candidatura i-a fost respinsă pe motiv ”de actele de la dosar”. Între Șușcă și deputatul USR Emanuel Ungureanu au existat mai multe scandaluri publice.

În procesului verbal al comisiei de concurs se arată că membrii comisiei ”au procedat la analizarea și verificarea dosarelor de înscriere ale candidaților” și au decis ca doi din cei trei încriși, respectiv Petru Șușcă și Vasile Beniamin Lauran să fie respinși. Singurul candidat care a fost declarat admis este Claudia Diana Gherman, actualul manager interimar, numit de ministrul Voiculescu în locul lui Șușcă.

Cine face parte din comisia de concurs

Președintele acestei comisiei de concurs este medicul George Dindelegan, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean Cluj, numit în funcție tot de fostul ministru Vlad Voiculescu. Dindelegan se află în relație de dușmănie cu Șușcă.

„Domnul Dindelegan a facut obiectul unei cercetari disciplinare pentru atitudinea dânsului necorespunzătoare față de subsemnatul în calitate de manager al Spitalului. Cercetarea s-a finalizat nefiind dispuse sancțiuni deoarece domnul Dindelegan, în urma unei medieri, a acceptat să își ceară scuze atât de la subsemnatul, cât și de la membrii comisiei de disciplină”, susține Petru Șușcă.

Un alt membru din comisia de concurs este doctor Cristina Ciortea, care a fost manager al Spitalului Județean de Urgență Cluj. De menționat că în perioada în care Ciortea a ocupat poziția de manager, actualul manager interimar Claudia Gherman era director medical. Este evident că numirea Cristianei Ciortea în această comisie de concurs nu a fosta una obiectivă, fiind de natură să ridice anumite suspiciuni de părtinire.

Ministrul și-a numit consilierul

Fostul ministrul al Sănătății, USR-istul Vlad Voiculescu, și-a numit consilierul, medicul clujean Marius Ungureanu, în poziția de secretar al comisiei de concurs.

Vlad Voiculescu a vrut să își numească consilierul în poziția de șef al Institutului Național pentru Sănătate Publică. Fostul ministrul a vrut să își impună omul în funcția INSP pentru a controla direct pandemia de coronavirus.

Numai că, Marius Ungureanu nu a putut fi numit în această funcție, și asta pentru că nu avea studiile necesare.

Ungureanu este medic dar nu în specialitatea sănătate publică și igienă, deci numirea nu poate fi făcută decât prin forțarea legii. Ungureanu este medic generalist și urmează cursurile de rezindențiat în domeniul gastroenterologie. În cv-ul lui Ungureanu se arată că acesta a fost asistent la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la UBB, nu una de medicină.

USR-iștii Vlad Voiculescu și Emanuel Ungureanu l-au demis pe Șușcă

La finalul unei ședințe din Parlamentul României, senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, a declarat că Ungureanu este cel care l-a demis pe Petru Șușcă.

„E adevărat că eu am fost nevoit să plec după exprimarea votului, dar apoi am aflat de la domnul Patriciu Achimaș că domnul deputat Ungureanu a forțat nota, în sensul că i-a solicitat ministrului să promită că domnul Șușca va fi demis de la Spitalul Județean Cluj. A cerut asta în comisia reunită, după ce s-a exprimat votul. Atunci domnul deputat a tot insistat să scoată o promisiune din partea domnului ministru, să fie o prioritate demiterea domnului Șușca”, a declarat László Attila, fiind citat de presa locală.

Emanuel Ungureanu a negat că ar fi cerut asta dar este de notorietate scandalurile dintre Șușcă și Ungureanu, și de ”audiențele” făcute de deputatul USR asupra managerului Șușcă, pentru angajarea soției acestuia.