Evenimentul Zilei > Actualitate > Mâna Sfântului Nicolae, păstrată în biserica de la Kilometru 0, a fost dusă în pelerinaj credincioșilor din diaspora din Germania
Mâna Sfântului Nicolae, păstrată în biserica de la Kilometru 0, a fost dusă în pelerinaj credincioșilor din diaspora din Germania

Mâna Sfântului Nicolae, păstrată în biserica de la Kilometru 0, a fost dusă în pelerinaj credincioșilor din diaspora din Germania

Credincioșii români ortodocși care locuiesc în Hamburg, Gemania, au avut parte de un eveniment deosebil la sfârșitul săptămânii trecute.

Duminică, de marea sărbătoare a Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii din comunitate și din alte parohii din Germania au participat la Sfânta Liturghie la biserica parohiei românești din Hamburg‑Harburg.

La parohia ortodoxă română din Hamburg‑Harburg, cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Ansgar”, păstorită de părintele paroh Alexandru Cărbunescu, sosise în pelerinaj o delegație din București ce adusese niște odoare sfinte.

Totul s-a desfășurat pentru credincioșii din diasporă în perioada 27‑29 august 2021. Au fost organizate mai multe evenimente duhovnicești prilejuite de primirea unui fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu, adus de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București.

Readuse în Europa după 421 de ani

Sfântul odor, încastrat în icoana sfântului voievod martir, a fost adus în comunitatea românească din Germania, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către părintele Emil Nedelea Cărămizaru, preot paroh la ctitoria brâncovenească din centrul Capitalei – Kilometrul 0. Icoana cu fragmentul din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu va rămâne permanent la parohia românească din Germania, spre bucuria și sporirea evlaviei credincioșilor ortodocși.

Părintele Cărămizaru a adus, spre a spori bucuria prăznuirii, și mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae aflată în patrimoniul sacru al parohiei bucureștene. După slujba Sfântului Maslu, părintele Emil Nedelea Cărămizaru a susținut conferința duhovnicească cu tema „Sfinții Brâncoveni, modele de credință pentru noi și neam”.

„Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a mai părăsit o dată România, când a fost purtată în pelerinaj în Statele Unite ale Americii; acum sunt readuse în Europa după 421 de ani de când au fost purtate de la Bari de către Mihai Viteazul. Și putem spune că mâna Sfântului Nicolae nu a fost goală, ci a luat și un fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu, împreună-lucrători în biserica Sfântului Gheorghe din București. Acest pelerinaj nu este întâmplător, pentru că dacă sfinții nu vor să meargă într‑un loc, nu merg. Ei sunt cei care ne poartă pe noi, și nu noi îi purtăm pe ei”, a spus părintele Cărămizaru.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: