În urmă cu aproape o lună, Viorica Dăncilă juca rolul celei care plină de compasiune, înțelegând drama familiilor din Caracal, spunându-ne că are de gând să rezolve acest subiect. Așa că în data de 27 iulie ne pomeneam cu următorul mesaj:

„Deși am rugat clasa politică să nu încerce să confiște această tragedie și să o transforme în subiect de atac, acest apel la respect, maturitate și compasiune nu a fost onorat.

Stimați oameni politici, vorbim de analiza oportunității unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili, precum închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeți necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetățenilor români? (…)

Vă rog pe toți cei abilitați, indiferent de culoarea sau apartenența dumneavoastră politică, să ne concentrăm pe măsuri reale. Vreau să vă reamintesc că responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat o poartă întreaga clasă politică și este strict datoria noastră să găsim soluții.”

Puteți constata o mică modificare față de ieșirea publică din 8 august, în care ne anunța că va da o Ordonanță de Urgență pe această temă, într-un mod care sfida surprinzător ceea ce afirma mai sus.

Mai mult, demonstra că nu ia în calcul rezultatul referendumului lui Klaus Iohannis ce obținuse votul a milioane de români tocmai pentru un lucru total opus: să nu mai fie date OUG pe tema justiției!

Deși 6.477.865 de români au votat ca acest lucru să nu se mai întâmple!

Dar cum orice dramă publică este un bun prilej de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, ieri, 22 august,  s-a continuat această strategie a Guvernului Dăncilă și am fost anunțați de ministrul Justiției că se va da un OUG pe tema justiției.

Folosind cuvântul Justiție, de fapt ne demonstrează că nu le pasă de votul românilor, mergând poate pe principiul că dacă tot nu sunt votanți PSD, nu contează!

Numai că lucrurile sunt mult mai complicate.

Pare că asistăm la un nou moment de tip OUG 13/2017 – Iordache sau OUG 6/2016 – Prună în care se profită de un moment emoțional pentru a schimba fundamental anumite prevederi din CP și CPP.

Că lucrurile nu sunt legate de cazul Caracal se poate vedea din două modificări profunde:

 

  1. Atunci când procurorii vor considera că există situații flagrante, vor obține mandatele de îndată și vor putea intra și vor face percheziții și pe timpul nopții. Ceea ce puteau să facă și acum, numai că modul relaxat în care este redactată această modificare face ca excepția să devină regulă!  
  2. Eliberarea condiționată se va face doar prin îndeplinirea cumulativă a patru condiții, care fac ca aceasta să devină practic imposibilă. 

La prima citire descoperim două modificări care nu au legătură cu ceea ce s-ar putea numi efectele cazului Caracal. O modalitate tipică pentru PSD – școala Iordache sau cu caracter milițienesc – școala Prună, de a face schimbări în legislația penală.

Repet, în condițiile în care cel puțin aceste condiții nu au legătură cu urgența unei măsuri.

Dar chiar așa, poate ar trebui să o întrebăm pe „Mama” Dăncilă care este URGENȚA?

Proasta pregătire profesională a procurorilor care au gestionat disparițiile Alexandrei și Luizei?

Numirile politice din fruntea Poliției?

Blocarea dotării cu sisteme performante de localizare a apelurilor de la 112?

Ar fi bine dacă ar fi doar aceste întrebări. Sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră are cel puțin tot pe atâtea.

Numai că răspunsul este mult mai simplu: vine campania electorală prezidențială.

În care „Mama” Dăncilă vrea să obțină voturi pe seama tragediei a două familii care și-au pierdut copiii. Pe care Statul Român nu a putut să le apere. Pentru că era profund incompetent, nu pentru că nu avea legislație. Pentru că era nepăsător, nu pentru că nu avea OUG!

Două lucruri aș vrea să mai spun, la final: în mod normal, democratic, dacă ar exista o urgență ar trebui convocat Parlamentul și dezbătute aceste modificări, pentru a nu sfida votul a milioane de oameni; orice vot va obține Viorica Dăncilă de pe urma unei asemenea modificări va fi un vot obținut prin minciună. Iar pe minciună nu se poate construi o carieră politică prea lungă! Măcar atâta lucru ar putea să înțeleagă „Mama” Dăncilă.