Fostul director al SRI, George Maior, a afirmat, într-un interviu pentru Realitatea Tv, că sintagma „axă”, în relațiile internaționale, este greșită. El a amintit de „conotațiile dubioase” ale acestui termen.
„La nivel conceptual, eu consider că folosirea conceptului de axă este greșită și au greșit, după părerea mea, și alți președinți care au folosit conceptul de axă. Este, până la urmă, o noțiune cu conotații destul de dubioase, în istoria secolului al XX-lea al Europei, ca să nu spun mai mult”, a spus George Maior. El a vorbit, în acest context, despre principalele coordonate ale politicii externe românești. „Dacă vrem să punem un concept definitoriu pentru fundamentele politice și de securitate ale României, ele trebuie tratate începând de la relația transatlantică, fixată în NATO și de la parteneriatul cu Statele Unite. În cazul acestei relații transatlantice, pot exista alianțe diverse. La nivel de informații, parteneriatul cu Marea Britanie este esențial, și, de fapt, a căpătat o substanță deosebită în ultimii ani. Putem să vorbim de elementul diplomatic, unde există evoluții bune din această perspectivă. Putem să vorbim de parteneriatul strategic cu Polonia, care este bine conturat la nivel de informații”, a explicat fostul director al SRI.
1936: Axa Berlin-Roma
În ianuarie 2015, europarlamentarul Eduard Hellvig, actualmente director al SRI, a scris că „prioritatea fundamentală a anului 2015 este (...) ancorarea (...) României (...) pe axa Washington - Berlin - București”. La 13 decembrie 2004, Traian Băsescu, la acel moment ales președintele României, a vorbit despre axa Washington-Londra-București. Conceptul de „axă” a fost folosit în relațiile internaționale de dinainte de al II-lea război mondial, când a fost creată Axa Berlin-Roma, care ulterior a devenit Axa Berlin-Roma-Tokyo.