Maia Sandu, în lupta cu dezinformarea din mediul online. Capcanele întinse utilizatorilor
- Maria Dima
- 14 iulie 2024, 14:12
Republica Moldova. Dezinformarea în mediul online a luat amploare, prin răspândirea rapidă a știrilor false, care manipulează opinia publică. Republica Moldova se confruntă cu astfel de dezinformări, mai ales din partea Rusiei și a oligarhilor fugari.
În acest context, președintele Maia Sandu a anunțat că problema dezinformării în mediul online va fi abordată săptămâna ce vine la Summit-ul Comunității Politicii Europene, care va fi găzduit de Marea Britanie.
Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova nu are resursele și capacitățile pentru a se opune acestui fenomen de dezinformare. „Eu sunt împreună cu Franța în echipa care va aborda aceste subiecte. Trebuie împreună să ne punem toate resursele și noi, și Marea Britanie, și francezii, și polonezii și toți cei care se confruntă cu aceste probleme și să vedem cum putem acționa în comun cu mai multe resurse decât Republica Moldova poate să le aloce”, a declarat Maia Sandu la Moldova Women Forum.
Maia Sandu: Conturile false trebuie blocate și raportate
Șefa statului a atras atenția că în mediul online sunt oameni reali, cu păreri autentice, care pot critica și sunt conturi false, care au fost create ca să promoveze și să răspândească informații false. Aceste conturi, a sugerat Maia Sandu, trebuie blocate și raportate.
Deci, atunci când vedeți un nume care nu e românesc, este primul semnal că acesta nu este un cont autentic. Și, bineînțeles, dacă vedeți că sunt 4-5 nume diferite cu exact același conținut sau exact același mesaj, se schimbă două cuvinte, e foarte clar că nu merită să intrați în discuție cu aceste conturi. Ele trebuie raportate, trebuie ignorate. În momentul în care răspundeți la aceste conturi, îi ajutați să facă mai mult trafic. Deci, raportare, ignorare și, evident, suntem vigilenți, citim, ne documentăm, mai căutăm o sursă. Altfel riscăm să ne lăsăm prinși în capcana dezinformării, a declarat Maia Sandu, citată de radiomoldova.md.
Președintele Republicii Moldova a mai spus că citește comentariile de pe Facebook și de pe platforma X, mai rar de pe Instagram. În ceea ce privește reacția la mesaje, Maia Sandu a spus că nu are timp să răspundă la toate, însă o ajută colegii ei, care citesc mesajele relevante, apoi le discută împreună. De asemenea, tot ei încearcă să răspundă sau să le redirecționeze.
„Pentru că, sigur, cele mai multe din mesaje nu au treabă cu prerogativele președintelui, deci nu sunt subiecte pe care noi putem să intervenim direct. Din păcate, cele mai multe țin de nefuncționarea justiției, ori noi nu putem face nimic. Dar oamenii se adresează, pentru că ei, atunci când se face nedreptate, vor să creadă că mai este o instanță în care pot să meargă”, a detaliat Maia Sandu.