Mai scăpăm de COVID-19? Un celebru medic a răspuns răspicat: Sfârșitul nu e cel pe care ni-l imaginăm

Mai scăpăm de COVID-19? Un celebru medic a răspuns răspicat: Sfârșitul nu e cel pe care ni-l imaginămMasca Pandemie / Sursă: Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu, a avertizat că ideea de sfârșit al pandemiei nu înseamnă nicidecum dispariția virusului SARS-CoV-2, care a suferit și va mai suferi mutații. Din fericire însă, acestea nu vor fi, probabil, agresive, așa cum nu a fost nici tulpina Omicron, chiar dacă a fost mult mai transmisibilă.

Specialiștii din Sănătate, precum și directori ai companiilor farmaceutice ce au furnizat vaccinuri anti-coronavirus în perioada pandemiei sunt de părere că omenirea se apropie de o revenire la viața normală, de sfârșitul pandemiei. Scenariile experților indică o probabilitate de 80% ca populația globală să se confrunte cu viruși din ce în ce mai puțin virulenți. Acest lucru nu înseamnă, însă, că SARS-CoV-2 dispare complet.

Sfârșitul pandemiei nu înseamnă dispariția COVID-19

Din fericire, valul cinci al pandemiei de coronavirus, declanșat de tulpina Omicron, care s-a dovedit a fi mult mai virulentă decât mutația precedentă, Delta, nu a provocat un colaps în sistemul de sănătate românesc. Omicron a fost departe de a fi o variantă mai agresivă a virusului SARS-CoV-2, comparativ cu cele anterioare.

Totuși, „încheierea pandemiei nu înseamnă că dispare virusul”, a declarat directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, explicând că, în continuare, vor fi descoperite noi mutații ale coronavirusului.

„Cel mai probabil, nu se va întâmpla acest lucru (apariția unor situații problematice pentru sistemul medical - n.r.). Toate datele științifice vorbesc despre această evoluție: se transmite ușor și cu un grad de agresivitate foarte mic, așa cum se întâmplă acum”, a afirmat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: Românii vor conviețui cu SARS-CoV-2

Dacă ne vom confrunta, pe viitor, cu valuri pandemice mai agresive este prea devreme să știm, a spus cadrul medical, precizând, însă, că România va urma modelul statelor europene, care au renunțat treptat la măsurile de restricție impuse pe fondul pandemiei.

De asemenea, Adrian Marinescu a subliniat, pentru dcnews.ro, că populația trebuie să învețe să conviețuiască cu coronavirus.

„Pentru a putea relaxa măsurile care previn infectarea este necesar să vedem o reducere a numărului de cazuri și, mai important, să fie un procent cât mai mic de internări, de cazuri severe și, bineînțeles, de ocupare a paturilor de terapie intensivă.

Lucrurile acestea se vor întâmpla în săptămânile următoare și este clar că te uiți la situația epidemiologică în momentul în care renunți la acele măsuri. Dar cred că (relaxarea măsurilor - n.r.) se va face cât mai curând și cred că se poate face în mod gradual”, a spus medicul Adrian Marinescu.