Mai mulți bani pentru profesorii implicați în derularea examenelor naționale. Ligia Deca a semnat ordinul de ministru
- Ionel Sclavone
- 16 iunie 2023, 16:58
Cadrele didactice implicare în organizarea și desfășurarea examenelor naționale vor primi mai mulți bani, pentru activitatea lor. Ministrul Educației, Ligia Deca a semnat ordinul prin care sunt majorate sumele plătite membrilor din comisiile de corectare, în funcție de numărul lucrărilor analizate.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat vineri, 16 iunie, ordinul prin care au fost majorate sumele plătite tuturor celor care se implică în organizarea și desfășurarea examenelor și a concursurilor naționale.
Conform documentului transmis spre publicare în Monitorul Oficial, vor crește sumele plătite personalului didactic care face parte din comisiile pentru organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal, profesional și dual, dar și celui din comisiile din cadrul examenelor de absolvire și certificare a calificării profesionale.
În medie, creșterea este de aproximativ 30%, raportat la anul trecut, 2022, pentru toate tipurile de activități din cadrul comisiilor.
Care sunt majorările acordate prin ordin
Ordinul de ministru propune următoarele majorări de sume, după cum urmează:
Pentru evaluarea națională a absolvenților de clasa a VIII-a din anul 2023, norma actuală de plată prevede suma de 15 lei pentru o lucrare corectată, față de 11 lei pentru o lucrare corectată, în anul 2022.
În cadrul examenului național de bacalaureat 2023, norma actuală de plată prevede suma de 18 lei pentru o lucrare corectată, față de 14 lei pentru o lucrare corectată, în anul 2022.
Pentru profesorii asistenți la evaluarea națională, normele propuse au în vedere acordarea sumei de 145 de lei pe zi, față de 110 lei pe zi cât au primit în anul 2022. Pe de altă parte, pentru profesorii asistenți în cadrul probelor scrise ale examenului de bacalaureat, normele prevăd suma de 157 de lei pe zi, față de 120 de lei pe zi cât au primit în anul 2022.
Peste 100.000 de elevi vor da bacalaureatul
Peste 100.000 de elevi din întreaga țară se pregătesc să susține probele scrise la examenul de Bacalaureat din acest an. Desfășurarea acestui examen a fost pusă sub semnul întrebării de greva prelungită a profesorilor. Lucrurile s-au clarificat după ce cadrele didactice au decis să suspende protestele, zilele trecute.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că nu se va modifica nimic la calendar pentru probele scrise, însă cele orale nu se vor mai susține.
În anul 2023, elevii din clasele a XII-a și a XIII-a vor susține o formă de Bacalaureat în variantă scurtată. Probele orale nu se vor mai susține, însă ele vor fi echivalate cu mediile din perioada liceului, conform unei decizii luate de ministrul Ligia Deca.