Evenimentul Zilei > Economie > Mai MULT SPAŢIU pentru AGRICULTORI prin LEGEA PIEŢELOR
Mai MULT SPAŢIU pentru AGRICULTORI prin LEGEA PIEŢELOR

Mai MULT SPAŢIU pentru AGRICULTORI prin LEGEA PIEŢELOR

Începând cu luna noiembrie, va fi funcţională noua lege a pieţelor, prin care adevăraţii producători agricoli vor avea acces la 40% din spaţiile de comercializare din pieţe, iar consumatorii vor şti că produsele achiziţionate sunt certificate.

"Legea privind reglementarea pieţei produselor agricole a fost promulgată de preşedintele României. În cel mult 30 de zile, Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va emite normele metodologice de aplicare şi tipizatele, astfel încât legea să devină funcţională până la finele lunii noiembrie. Conform noii legi, certificatele de producător vor fi înlocuite cu atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor, iar spaţiile minime din pieţe alocate producătorilor agricoli vor creşte la 40%. Comercializarea producţiei din ferme se va face numai pe baza noilor certificate, nu pe borderou de achiziţie, ceea ce înseamnă că vor avea acces în pieţe producătorii adevăraţi şi mai puţin intermediarii", a spus secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Potrivit acestuia, producătorii agricoli trebuie să-şi ridice noile atestate de producător de la primărie, însă acestea vor fi avizate şi de asociaţiile fermierilor din zonă.

"Certificatul de producător se înlocuieşte cu un atestat de producător şi nu mai este aprobat doar de primărie, ci şi de asociaţiile fermierilor din zonă. Astfel, consumatorii au certitudinea că produsele pe care le cumpără din pieţe provin direct de la producători şi sunt certificate, adică se cunoaşte trasabilitatea lor. Această lege este aşteptată de mult timp de adevăraţii producători agricoli, care doresc să îşi valorifice producţia în pieţele agroalimentare din România", a afirmat el.

Legea pieţelor a fost iniţiată anul trecut de Ministerul Agriculturii şi a trecut de Parlament la începutul lunii octombrie din acest an.