Evenimentul Zilei > Justitie > MAGISTRAȚII se REVOLTĂ. Mesaj cu DEDICAȚIE pentru Tudorel Toader
MAGISTRAȚII se REVOLTĂ. Mesaj cu DEDICAȚIE pentru Tudorel Toader

MAGISTRAȚII se REVOLTĂ. Mesaj cu DEDICAȚIE pentru Tudorel Toader

Judecătorul Bogdan Mateescu, unul dintre magistrații care s-au opus cu îndârjire și vehemență atunci când a considerat că se dorește îngrădirea puterii magistraților, a avut un mesaj dur la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader.

După ce în iunie anul curent a fost considerat unul dintre instigatorii grevei din Justiție în conflictul pe care magistrații l-au avut cu superiorii (vezi detalii AICI), Bogdan Mateescu a ieșit cu noi rânduri critice la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader.

“Desfid orice incercare de a pune exercitarea unui drept prevazut de lege pe seama oricarui context existent sau imaginat ori in folosul sau in defavoarea cuiva anume.
Sunt si raman stapan pe propria-mi constiinta si inca mai cred ca respectarea legii, a procedurilor ramane indatorire fundamentala, iar nu lasata la latitudinea fiecaruia.
Respectul opiniei altuia este o datorie constitutionala dar si morala, pentru ca nimeni nu este detinatorul adevarului absolut.

Nu voi raspunde niciodata la conditionari de orice tip, din partea nimanui, asa cum nu am facut-o nici astazi. Drepturile oricarui membru dintr-un for colegial nu pot fi ingradite prin atitudini altfel decat conform legii si nici sub justificarea unor aparente principii pentru ca nimeni nu-si poate face singur dreptatea pe care unilateral o considera incidenta. 
Ce ar fi ca un judecator sa plece din completul de recurs ca nu e de acord cu parerea celorlalti colegi?!

In plus mi-am propus sa imi exercit atributiile legale in mod real, iar una dintre multe altele este analizarea in concret a performantei manageriale a unei institutii fundamentale pentru sistem care mi-a parut, dinauntrul lui- de acolo de unde provin si unde ma voi intoarce- sa spunem perfectibila, referindu-ma aici explicit la Inspectia Judiciara.

Inca de pe timpul cand nu era niciun control in curs la DNA sau altundeva, chiar din luna martie – termen limita de intocmire- personal am pretins inaintarea acestui raport de audit (iar CSM a transmis si solicitari oficiale in acest sens, exista dovezi), singurul temei prevazut de lege care poate reflecta o analiza independenta a managementului inspectiei si care imi permite cadrul cautarii unor raspunsuri pe care eu insumi si colegii mei dorim sa le aflam.

Abia in iulie, in urma cu doua luni, a fost inaintat. A pretinde ca nu poti sa te aperi de continutul sau in conditiile in care tu l-ai contractat si a fost depus cu aproape doua luni in urma, cunoscand consecintele legale ce decurg din el si doar din el, mi se pare un argument nefondat, asa cum m-am exprimat in cadrul legal de ieri, pentru ca asa obisnuiesc sa ma exprim, nu prin boicot.

Marturisesc ca nu pot ignora imprejurari pe care publicul le cunoaste prea bine in legatura cu acest management si nici salutarea unor propuneri legate de preluarea in puterea executiva a unei structuri fundamentale, aspect care, daca s-ar materializa, ar lovi in temelia independentei magistratului. 
Dar caut explicatii, solutii si vreau sa apreciez asupra lor doar in cadru legal, liber si neconditionat decat de lege, de nimeni si de nimic altceva, nici chiar de boicotul regretabil al unor colege pe care continui sa le respect”
, a fost mesajul postat de acesta pe pagina personală de Facebook.