Klaus Iohannis a ajuns la Kiev. Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au sosit și ei în capitala Ucrainei. Liderii vizitează orașul Irpin

Klaus Iohannis a ajuns la Kiev. Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au sosit și ei în capitala Ucrainei. Liderii vizitează orașul Irpin Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Capitala Ucrainei, țară a cărei parte de sud-est se află sub presiunea trupelor lui Vladimir Putin, care încearcă să cucerească rapid toată regiunea Donbas, devine din nou loc de pelerinaj pentru liderii politici ai țărilor europene.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au ajuns în orașul Irpin, care a fost distrus de armata rusă. Orașul este aproape de Bucea și a fost scena unor orori greu de imaginat. Au fost ucise femei și copii, iar armata rusă a trecut cu tancurile peste cadavre. Masacrul a fost descoperit după ce ucrainenii au preluat controlul asupra orașului.

UPDATE: Mai multe alarme aeriene au sunat la Kiev, la scurt timp după sosirea în Capitala Ucrainei a președintelui Klaus Iohannis. Potrivit Antena 3, semnalul de alarmă aeriană anunță că există un pericol deasupra Ucrainei și că orice zonă poate fi bombardată de ruși.

Potrivit sursei citate, dispozitivul local de securitate este foarte numeros, iar traficul este blocat pe străzile din centrul Kievului. De asemenea, cei patru lideri europeni sunt însoțiți de propriul lor dispozitiv de securitate. Aceștia vor merge în vizită într-o zonă din  apropierea Kievului, care a fost eliberată de sub controlul trupelor ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mă voi deplasa împreună cu președintele Zelenski într-o locație în care au fost comise crime de război și voi face declarații împreună cu liderul ucrainean. Cred că este un moment foarte important“, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Kiev de vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina. „Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Preşedintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz şi Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină faţă de Preşedintele Zelenski şi de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată şi neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!“, a scris preşedintele României, joi, pe Facebook.

UPDATE: Klaus Iohannis a ajuns la Kiev. Se pare că președintele României a ajuns în Ucraina tot cu trenul, dar nu a fost anunțată și ruta. Președintele României va susține o conferință de presă alături de ceilalți trei lideri europeni și președintele Volodimir Zelenski, la ora 15.00, potrivit presei franceze.

 

UPDATE:  Cei trei lideri europeni au ajuns în gara din Kiev. Au fost escortați de un dispozitiv impresionant de securitate la întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski.

În capitala Ucrainei au fost arborate steagurile Franței, Germaniei, Italiei, dar și al României, fapt care pare să confirme zvonurile că la întâlnire va participa și președintele României, Klaus Iohannis.

Administrația Prezidențială nu a făcut declarații oficiale despre acest subiect spunând că astfel de deplasări nu se anunță dinainte din motive de securitate.

Sursa foto: EPA/LUDOVIC MARIN

UPDATE: Cu trenul spre Ucraina. Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi s-au urcat împreună la bordul unui tren special cu destinaţia Kiev, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Macron, Scholz şi Draghi s-au reunit în timpul nopţii la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul spre Kiev, precizează ZDF.

La Kiev, ei ar urma să transmită sprijinul Europei faţă de Ucraina împotriva Rusiei, după un ajutor de un miliard de dolari anunţat de SUA.

Organizarea vizitei celor trei lideri europeni a durat mai multe săptămâni, ei încercând să contracareze criticile din Ucraina în legătură cu răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia la 24 februarie.

Kievul a criticat Franţa, Germania şi, într-o măsură mai mică, Italia pentru o presupusă lentoare în acordarea de sprijin, acuzându-le de întârzieri în livrarea de arme şi că pun propria prosperitate înaintea libertăţii şi securităţii Ucrainei.

Update - Președintele României, Klaus Iohannis, ar putea să meargă în vizită oficială la Kiev, alături de cei trei lideri europeni. Informația a fost publicată de parlamentarul ucrainean Oleksei Goncearenko, pe Twitter.

„Cei trei muschetari, președintele Macron, cancelarul Scholz și premierul Draghi vor vizita Kievul joi. Și în postura de d’Artagnan va fi președintele României, Iohannis”, a scris deputatul de la Kiev.

Până acum, dintre liderii români, premierul Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Florin Cîțu, și cel al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au vititat Ucraina. De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a aflat în vizită la Kiev.

Oficialii Români au vizitat, în Ucraina, localitățile în care trupele Federației Ruse au comis cele mai grave crime de război și atrocități, precum Bucea, Irpin și Borodianka.

De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Parlamentului României, printr-o conexiune video, în luna aprilie.

Astfel, și-au anunțat intenția de a merge în vizită la Kiev cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi și președintele Franței, Emmanuel Macron, potrivit presei italiene și germane.

Potrivit ziarului italian La Stampa, vizita celor trei șefi de stat sau guvern este programată pentru ziua de joi, 16 iunie. Publicația notează că liderii Germaniei, Italiei și Franței vor vizita Ucraina în ajunul summitului G7.

De asemenea, publicația germană Bild a relatat despre vizita planificată în capitala Ucrainei, citând surse franceze și ucrainene.

Deocamdată, însă, nuexistă o confirmare oficială a vizitei la Kiev a celor trei.

Ideea acestei călătorii în Ucraina vine pe fondul situației foarte grave din sud-estul țării, unde trupele Federației Ruse atacă în permanență, cu rachete, tiruri de artilerie și, când orașele sunt complet distruse, cu blindate și trupe terestre, în încercarea de a captura întregul teritoriu al așa-ziselor republici Donețk și Lugansk, din zona separatistă Donbas.

Ucraina are nevoie disperată de arme

În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reluat apelurile la comunitatea internațională să sprijine cu arme moderne Ucraina, pentru a putea face față atacurilor lui Vladimir Putin. Situația este disperată, întrucât potrivit unor evaluări britanice, armata ucraineană este depășită numeric de cea rusă la artilerie într-un raport de 20:1, iar în ceea ce privește munițiile chiar de 40 la 1.

Iar Germania și Franța, mai ales, dar și alte țări europene au încă foarte multe ezitări în a trimite arme și muniție Ucrainei. Iar alte state, precum Grecia sau Spania, nu pot ajuta Kievul cu armament din cauză că au nevoie de aprobarea Berlinului, țara în care au fost produse armele în cauză.

„Astăzi este ziua 109 [n.a. 12 iunie 2022] a unui război în toată regula, dar nu este ziua 109 când le spunem partenerilor noştri un lucru simplu: Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă. Furnizarea de astfel de sisteme a fost posibilă în acest an, anul trecut şi chiar mai devreme. Le-am primit? Nu. Avem nevoie de ele? Da. Au existat deja 2606 răspunsuri afirmative la această întrebare sub forma diverselor rachete ruseşti de croazieră care au lovit oraşele ucrainene – oraşele noastre, satele noastre – începând din 24 februarie. Acestea sunt vieţi care ar fi putut fi salvate, sunt tragedii care ar fi putut fi evitate dacă Ucraina ar fi fost ascultată”, a fost apelul lui Zelenski