Macron este împotriva Statelor Unite. Boicotarea Jocurilor Olimpice va duce la o dispută diplomatică

Macron este împotriva Statelor Unite. Boicotarea Jocurilor Olimpice va duce la o dispută diplomatică Sursa foto: Arhiva EvZ

Emmanuel Macron conduce Uniunea Europeană către o dispută diplomatică cu Statele Unite în legătură cu boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă din China.

Franța nu va susține Statele Unite

Președintele francez a declarat că ar prefera să colaboreze cu Comitetul Olimpic Internațional pentru protecția sportivilor din întreaga lume decât să se angajeze în boicotarea simbolică a Jocurilor Chinei. „Nu trebuie să politizăm Jocurile Olimpice”, a declarat acesta.

Statele Unite ale Americii, Australia și Marea Britanie se numără printre națiunile occidentale care au spus că nu vor trimite oficiali la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 pentru a transmite Chinei un avertisment legat de încălcarea drepturilor omului.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta această problemă la o întâlnire de la Bruxelles, dar nu se așteaptă ca aceștia să fie de acord cu privire la acțiunea Statelor Unite. Un diplomat al Uniunii Europene a declarat: „Nu ne grăbim cu această decizie. Nu văd oameni grăbindu-se să fie de acord cu poziția Statelor Unite”.

Ne puteți urmări și pe Google News

China nu este îngrijorată în legătură cu un posibil „efect de domino” al boicotului diplomatic, după ce Australia, Marea Britanie și Canada s-au alăturat Statelor Unite în decizia de a nu trimite oficiali la Jocurile Olimpice.

China neagă orice acuzație

Statele Unite au fost primele care au anunțat acest boicot, spunând că oficialii nu vor participa la Jocurile din 4-20 februarie din cauza „atrocităților” făcute de China privind drepturile omului în regiunea Xinjiang.

Boicotul diplomatic al Statelor Unite și al aliaților urmăresc o deteriorare a relațiilor dintre Beijing și Washington, care a început sub fostul președinte american Donald Trump. Administrația Biden a menținut presiunea asupra Chinei în diverse probleme, inclusiv drepturile omului și revendicările maritime ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Wang a subliniat că Organizația Națiunilor Unite a adoptat, pe 2 decembrie, o rezoluție prin care solicită statelor să se ridice deasupra politicii și să se unească pentru Jocurile de la Beijing. Președintele rus, Vladimir Putin, este singurul lider al unei țări care a acceptat invitația.

China a declarat că va „lua cu hotărâre contramăsuri” împotriva Statelor Unite pentru boicotarea Jocurilor Olimpice, dar nu a precizat care ar putea fi acestea. China nu ar fi avut de gând să invite oficiali din Marea Britanie și Canada la Jocurile Olimpice, spunând astfel că absența lor nu va avea un impact asupra succesului evenimentului.

Prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a declarat că decizia sa de a nu trimite oficiali a fost luată din cauza eforturilor sale de a redeschide canalele diplomatice cu China pentru a discuta despre drepturile omului în Xinjiang și mișcările Chinei de a bloca importurile australiene. China a negat orice faptă săvârșită în Xinjiang, declarând că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului au fost fabricate, potrivit Express.co.uk.