Cele două state îşi dispută numele 'Macedonia', Grecia susţinând că folosirea acestuia de către vecina sa semnalează o revendicare teritorială din partea acesteia asupra regiunii omonime din nordul său.

Atena obstrucţionează aderarea Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană din acest motiv şi a acuzat de asemenea Skopje că încearcă să-i uzurpe patrimoniul istoric prin glorificarea lui Alexandru cel Mare.

Grecia a obţinut ca micul stat vecin, apărut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, să fie admis la ONU, în 1993, sub numele provizoriu de 'Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei' (FYROM).

Miniştrii de externe ai celor două ţări s-au întâlnit cu emisarul special al ONU Matthew Nimetz la Viena la începutul acestei luni pentru discuţii pentru găsirea unei soluţii la această dispută.

„Cred că vom putea încheia cu succes negocierile până la summitul NATO din iulie”, a declarat premierul macedonean Zoran Zaev, care a preluat funcţia de şef al guvernului în luna mai anul trecut şi a promis o colaborare mai strânsă cu Grecia, într-un interviu acordat postului de radio austriac ORF, relatează Reuters.

Macedonia a anunţat la începutul lunii februarie că este gata să accepte „o desemnare geografică pentru nume”, care ar putea fi, potrivit presei locale, Macedonia Superioară, Macedonia de Nord sau Macedonia-Skopje, în speranţa aderării la NATO şi UE.

„Avem o invitaţie automată, ceea ce înseamnă că membrii NATO vor începe ratificarea aderării noastre la (NATO) imediat ce noi şi Grecia vom anunţa că problema a fost rezolvată”, a mai spus Zaev.

Summitul NATO va avea loc pe 11 şi 12 iulie la Bruxelles.