Luptă pe multiple fronturi cu Omicron. Alexandru Rafila, vestea momentului despre testare

Luptă pe multiple fronturi cu Omicron. Alexandru Rafila, vestea momentului despre testare

Ministrul Sănătății a anunțat luni, 31 ianuarie, deschiderea unui nou centru ambulatoriu COVID-19 la Spitalul Universitar de Urgență București, unde cadrele medicale vor efectua teste anti-COVID-19 pentru a sprijini sistemul sanitar astfel încât acesta să nu sufere un colaps, în contextul în care țara noastră înregistrează cifre îngrijorătoare de infectări zilnic. Deși România ar fi trebuit să primească, luni, 50.000 de cutii de Molnupiravir, potrivit informațiilor transmise inițial, Alexandru Rafila a precizat că livrarea medicamentelor va avea loc marți.

Alexandru Rafila: „Ne dorim ca să existe acces la centrele de ambulatoriu pentru cât mai multe persoane infectat și cu comorbidități, pentru că aici pot fi evaluate din punct de vedere biologic, radiologic și, mai mult decât atât, pot primi tratament GRATUIT, adică antiviral, doar cei care au această recomandare având în vedere evoluția bolii.

Foto: Razvan Valcaneantu

Alexandru Rafila, despre importanța testării anti-COVID-19

Așa cum ne pregătim la nivelul spitalelor să trecem cu bine peste această lună, cred că - și fac un apel către medicii de familie din nou - trebuie să încercăm să înțelegem că e vorba de o responsabilitate profesională. Avem lucru foarte intens la toate nivelurile de asistență medicale.

Dacă fiecare cabinet ar testa măcar zece persoane simptomatice sau contacți apropiați ai persoanelor infectate, ar fi un foarte mare câștig. Media e mult mai mică acum - doar două teste.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bugetul acordat medicinei de familie crește cu 22 procente

Suma alocata medicinei de familie în acest an va crește fără precedent, cu 22%, însă așteptăm sa participe la acest efort si ei. Aceste centre ambulatorii de evaluare vor funcționa mult mai bine daca medicii pot diagnostica pacienții și să-i trimită mai departe pe cei cu mai multi factori de risc, pentru că scopul e de a reduce presiunea pe spitale.

Pastila anti-COVID ajunge în România marți

Maine sosește în București transportul cu Molnupiravir, iar cele 50.000 de cutii vor fi distribuite spitalelor si centrelor ambulatorii de evaluare. (Anterior, Ministerul Sănătății a transmis că cele câteva zeci de mii de cutii de pastilă anti-COVID-19 vor ajunge luni, 31 ianuarie, în România.)

În perioada următoare, daca exista implicare din partea tuturor, vom putea să trecem cu bine de acest val pandemic. Cifrele sunt in fiecare zi îngrijorătoare, așteptăm mult dorita scădere, dar nu se poate realiza decât daca contribuim cu toții”.