Luna Plină în 22 august. Semnificații astronomice, astrologice și superstiții

Luna Plină în 22 august. Semnificații astronomice, astrologice și superstițiisursă: arhivă

Luna plină este faza lunară care apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. Această se întâmplă când Luna este în opoziție cu Soarele, adică Pământul se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele, mai exact atunci când longitudinea ecliptică a Soarelui și a Lunii diferă cu 180 de grade. Duminică, 22 august, este a doua Lună Plină în Vărsător.

Este cunoscută şi sub numele de Blue Moon (Luna Albastră) şi este un eveniment astronomic rar. Luna plină din 22 august 2021 este o lună albastră sezonieră. Este și luna Sturion din acest an.

Luna plină în astronomie

În timp ce Luna plină aduce fericirea tuturor celor care au nevoie să vadă în timpul nopții, această faza a Lunii este supărătoare pentru astronomi. Strălucirea Lunii pline face dificile observațiile altor corpuri cerești.

În plus, în această faza Luna nu este interesantă de observat, întrucât, fiind iluminată din fața, relieful sau se distinge mai greu. De aceea astronomii folosesc filtre speciale de sticlă, numite „filtre lunare”, pentru mărirea contrastului și pentru atenuarea strălucirii.

Luna plină în astrologie

În astrologie, Luna plină este modul prin care Universul ne ajută pe fiecare în parte să manageriem schimbarea, dezvoltarea. Când este Luna plină (în directă opoziție cu Soarele), apare un conflict între Soare și Luna, între Yin și Yang. De aceea se spune că Luna plină iluminează și scoate la suprafață adevărul suprem.

Luna plină este formulă lunară pentru schimbare. În fiecare luna, există o Luna plină. Deci sunt 12 în total, câte una în fiecare zodie.

Astrologii spun că energia începe să crească odată cu Luna nouă și atinge apogeul două săptămâni mai târziu, odată cu Luna plină. În multe culturi, fermierii plantează când este Luna nouă și culeg când este Luna plină. Și în astrologie, semnificația Lunii pline este recolta, perioada în care culegi roadele. Luna nouă aduce la suprafață adevărul, inclusiv față ascunsă pe care vrem să o ținem în „umbră”, precizează RomâniaTV.

Superstiții și mituri despre Luna plină

Pentru multe civilizații antice, Luna plină sângerie venea cu intenții malefice, drept un jaguar ce atacă și mănâncă Luna. Oamenii credeau că pot atrage atenția jaguarului spre Pământ că să lase Luna în pace, de aceea strigau, urlau, puneau câinii să latre și să scelalaie, sperând că gălăgia să îndepărteze jaguarul de la Luna.

În Mesopotamia, eclipsa lunară era un atac direct asupra regelui. Oamenii puteau prevede când urmă eclipsa și își puneau regele la adăpost, punând altă persoană în locul sau. După ce trecea eclipsa, puneau regele la loc.

În cultură hindu, eclipsa lunară era considerată acțiunea demonului Rahu ce o înghițea că să fie nemuritor. Pentru mulți din India, eclipsa lunară însemna ghinion. Mâncarea și apă erau acoperite și curățate cu ritual special. Femeile gravide nu aveau voie să mănânce sau să muncească pentru a-și proteja copilul din pântece.

În secolele 17 și 18 a fost popular mitul vârcolacilor, puternic influențat de fazele Lunii. În secolele 19 și 20, ideea a mers și mai departe când a apărut tema omului care se transformă în lup la Luna plină.

Grecii antici, observând efectul Lunii pline asupra marilor și oceanelor, au dedus că la fel este influențat și creierul uman din moment ce este alcătuit în mare majoritate din apă, iar oamenii capătă comportamente nebunești, iraționale – de unde și cuvântul de “lunatic”. Și Aristotel și Hipocrate erau de acord cu aceste teorii.

În cultură islamică, eclipsele tind să nu fie interpretate superstițios. Soarele și Luna sunt forme de respect pentru Allah, deci în timpul eclipselor se spun rugăciuni speciale care cer lui Allah iertare și îi reafirmă măreția.

Cum te afectează Luna plină

Fie că oamenii cred sau nu în așa ceva și total separat de legende și mituri, s-a dovedit științific faptul că Luna plină afectează oamenii și animalele. Unele influențe nu pot fi explicate dar rămân faptele concrete care devin datele ce stau la baza studiilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News