Lukașenko se pregătește să transfere puterea

Lukașenko se pregătește să transfere putereaAleksandr Lukașenko / Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, numit și „ultimul dictator din Europa, a promis să nu se țină cu dinții de scaun.

Lukașenko: Adio, dar rămân cu tine

Pe 8 ianuarie, în Republica Belarus a început o nouă etapă a campaniei electorale - aparițiile candidaților la radio și televiziune.

Între timp, Aleksandr Lukașenko a declarat de Crăciun în biserică, că nu se ține de putere și va face totul pentru a o transfera în liniște noii generații de politicieni.

Totuși a subliniat că în orice caz va păstra controlul asupra situației din țară. De aceea nu este vorba că opoziția va avea o șansă.

Între timp, Svetlana Tihanovskaia a sosit miercuri în Polonia, într-o vizită de trei zile. Conducerea acestei țări demonstrează astfel adversitatea consecventă față de autoritățile beloruse.

Svetlana Tihanovskaia / sursa foto. Facebook

A început campania electorală

Candidații la prezidențialele din Republica Belarus și-au început discursurile electorale la Televiziune și la radio.

Pe 8 ianuarie, pe postul 1 al Radioului național din Belarus au vorbit președintele Partidului Liberal-Democrat din Republica Belarus, Oleg Gaidukevici, și președintele Partidului Republican al Muncii și Justiției, Aleksandr Hijniak.

Și deja joi, pe 9 ianuarie, pe postul de televiziune "Belarus 1" își vor prezenta cu consecvență programele toți cei patru adversari ai lui Aleksandr Lukașenko.

În afară de cei doi amintiți mai sus, se vor adresa alegătorilor prin intermediul ecranelor televizoarelor primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Republica Belarus, Serghei Sîrankov, și anteprenorul individual - în trecut opozant - Anna Kanopațkaia.

Lukașenko nu mai merge la tv și radio

În ceea ce-l privește pe șeful statului în exercițiu, acesta a renunțat la aparițiile electorale la televiziune și la radio.

În ciuda unui pluralism atât de clar exprimat, cu o zi înainte, președintele Seimului lituanian, Saulius Skvernelis, a declarat categoric după întâlnirea avută cu Svetlana Tihanovskaia: "Probabil că cel mai important mesaj constă în faptul că nu putem numi 'alegeri' procesul care va avea loc în Belarus".

Skvernelis a remarcat faptul că, după părerea sa, nu trebuie așteptat nici chiar rezultatul numărării voturilor pentru a trage această concluzie.

Politicianul a fost susținut călduros chiar de Tihanovskaia: "Ceea ce se va întâmpla în Belarus la sfârșitul lunii ianuarie nu are nicio legătură cu alegerile. Într-o țară în care au fost lichidate toate mijloacele de informare în masă, au fost desființate toate partidele, iar liderii politici sunt în închisoare sau au plecat în străinătate, este imposibil să fie organizate alegeri corecte".

Tihanovskaia, la Varșovia

După ce a discutat la Vilnius această temă de cea mai mare actualitate, Tihanovskaia a sosit la Varșovia încă de miercuri într-o vizită de trei zile.

"Avem cu Polonia o legătură profundă, o istorie comună și un viitor comun. În timpul vizitei din această săptămână mă voi întâlni cu președintele Andrzej Duda, cu ministrul de externe, Radosław Sikorski, cu ministrul pentru afacerile Uniunii Europene, Adam Szłapka, cu alți lideri politici.

Vom discuta despre sprijinul acordat deținuților politici, societății civile și mass-media independente", a scris Tihanovskaia pe rețelele de socializare. Este evident faptul că ea va încerca să obțină de la conducerea acestei țări și nerecunoașterea alegerilor din Belarus.

Lukașenko zice că nu se agață de putere

Între timp, Aleksandr Lukașenko a declarat încă o dată că nu se agață în niciun fel de putere. Venit de Crăciun la biserica ortodoxă, președintele le-a vorbit enoriașilor despre chestiunile arzătoare.

"Nu mă agăț de putere. Voi face totul pentru a transfera în liniște, cu calm, această putere noii generații. Pentru că sper să mai trăiesc sub noua putere, și voi la fel. Copiii mei vor trăi. Vreau să îi văd cum vor trăi.

Ai mei - nu pentru că acesta este copilul meu. Copiii mei sunt aceștia. Vreau să văd cum vor trăi. Acesta este scopul meu. Așadar, acesta este marele meu avantaj - că nu încerc să țin puterea cumva cu forța", a afirmat președintele, arătând spre copii prezenți în biserică și subliind încă o dată rolul său de Tătucă al întregului popor belorus.

Și imediat a dat asigurări poporului că nu-l va lăsa în voia soartei, chiar dacă va părăsi funcția de șef al statului. "Nu vreau să spun că mâine voi fugi undeva.

Atât vreme cât sunt sănătos, voi fi cu voi. Voi lucra în orice funcție pentru a păstra ceea ce am creat cu mâinile noastre", a dat asigurări Aleksandr Lukașenko.

Lukașenko „luptă pentru pace”. Cu arme din Rusia

Președintele a remarcat în mod deosebit lupta sa pentru pace în dificilele condiții actuale. Și i-a reproșat omologului său ucrainean, care zilele acestea a relatat o poveste ciudată cum că Lukașenko și-ar fi cerut scuze față de el în februarie 2022.

"De ce se poartă așa Volodia Zelenski? Am avut cu el niște relații firești, niște relații bune. Și mica mea familie, de asemenea. Ce trăncănește, ce-i lipsește? I se dă comanda. Trebuie făcut totul pentru a atrage țara în război", a tras concluzia președintele Republicii Belarus.

Și imediat i-a avertizat pe cei prezenți: "Dacă ne vor târî în război, situația va fi dificilă. Este posibil să nu rezistăm ca stat. De aceea fac totul cu răbdare, cu stăruință, așa cum ne învață Dumnezeu și biserica. Ne facem treaba. Timpul va reconstrui totul. Timpul va da o apreciere la toate. Dar noi trebuie să rezistăm. Să spună aici la noi este dictatură. Fiți atenți, mai bine o dictatură ca în Belarus, decât o democrație ca în Ucraina. Trebuie să rezistăm. În niciun caz nu trebuie să ne ferim".

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: x.com

Politolog: Lukașenko nu renunță decât dacă nu mai poate

Analizând declarațiile făcute de Lukașenko, politologul Aleksandr Klaskovski a remarcat pe una din resursele de opoziție: "În principiu, desigur, nu este exclus tranzitul puterii în timpul vieții lui Lukașenko. Dar, cel mai probabil, acest pas poate fi dictat numai de starea foarte proastă a sănătății sale.

Conducătorul chiar și în public și-a exprimat nu o dată temerile că este posibil ca succesorul să nu se poată achita de misiunea sa. În luna septembrie a anului trecut, Lukașenko a început din nou să se gândească cine ar fi demn să-l poată înlocui. Și a reieșit că nimeni.

El, desigur, a făcut o reverență: cină unele persoane din anturajul său au 'calități mult mai superioare' decât 'anumite calități individuale ale sale'. Iar 'dacă aceste calități s-ar aduna într-un singur om, acesta ar fi o persoană unică și ar fi un președinte ideal'. Dar, este limpede, este imposibil să creezi un astfel de homunculus într-o retortă. Așa că subtextul este transparent: pentru conducător deocamdată nu există un înlocuitor".

(Articol de Dmitri Taratorin, Nezavisimaia Gazeta; Traducerea Silvia Nicolau, Rador)