Ludovic Orban se încurcă în declarații. Nu mai știe ce e constituțional. Ce a susținut în 2020 vs ce susține liderul PNL în prezent

Ludovic Orban se încurcă în declarații. Nu mai știe ce e constituțional. Ce a susținut în 2020 vs ce susține liderul PNL în prezent

Tensiuni și confuzie în Guvern, precum și în interiorul PNL. De data aceasta, chiar președintele liberalilor tulbură apele cu o serie de declarații care se contrazic. Ludovic Orban pare că nu e hotărât, concret, ce aspecte conduc la încălcarea Constituției României și care sunt demersurile înaintate în limitele acesteia.

Actuala criză politică din Guvernul României seamănă, în anumite proporții, cu tensiunile de la guvernare din anul 2020, când împotriva Guvernului Orban a fost înaintată o moțiune de cenzură de către Partidul Social Democrat, ca urmare a „încălcării tuturor regulilor impuse cetățenilor pe fondul pandemiei de coronavirus de către reprezentanții Executivului”.

Și atunci, votul moțiunii de cenzură a fost amânat pentru o dată ulterioară pronunțării CCR, la care s-a depus o sesizare privind existența unui conflict de natură constituțională generat de depunerea moțiunii în sesiune extraordinară.

Ludovic Orban nu mai știe ce e constituțional. Discrepanțe majore în declarații. Ce a susținut în 2020 vs ce susține în 2021

În luna august a anului 2020, când PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, președintele PNL susținea: „Deocamdată așteptăm pronunțarea CCR privitoare la conflictul juridic de natură constituțională pe care l-am declanșat. Și noi considerăm că este neconstituțională dezbaterea și votarea moțiunii până nu se pronunță Curtea Constituțională”. Anul trecut, CCR a constatat că nu a existat conflict de natură constituţională şi Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii.

În prezent, la aproximativ un an de la declarațiile anterioare, Ludovic Orban nu mai știe ce e constituțional sau nu. Liberalul spune că amânarea votului pe moțiunea de cenzură este un demers profund neconstituțional. „Derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituției și principiului constituțional al statului de drept”, a declarat, în urmă cu câteva zile, președintele PNL.

Amintim că, joi, Birourile permanente reunite au decis, în cadrul ședinței în care a fost citită moțiunea îndreptată de către USR-PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu, ca votarea moțiunii de cenzură să fie amânată până după exprimarea deciziei CCR pe sesizarea depusă de Guvern, adică după 15 septembrie.

USR-PLUS a încercat să forțeze votarea moțiunii de cenzură. Ionuț Moșteanu, liderilor deputaților USR PLUS, a cerut includerea pe ordinea de zi a calendarului moțiunii. Cererea nu a fost, însă, aprobată. La vot, dintre cei 338 de parlamentari, 117 au fost PENTRU, 216 ÎMPOTRIVĂ și 4 ABȚINERI.