Evenimentul Zilei > Politica > Vestea așteptată de cei mai săraci angajați. Premierul Orban a dat toate detaliile pentru 2021
Vestea așteptată de cei mai săraci angajați. Premierul Orban a dat toate detaliile pentru 2021

Vestea așteptată de cei mai săraci angajați. Premierul Orban a dat toate detaliile pentru 2021

Ludovic Orban a anunţat când se va mări salariul minim brut pe economie şi în ce condiţii se va face.

Salariul minim pe 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei. Premierul Ludovic Orban a transmis, în cadrul consultărilor pe care le-a avut luni cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Ludovic Orban, despre condiţiile în care se va face o mărire a salariului minim brut

Suntem adepţii unui mecanism de creştere care să se bazeze pe realităţile economice, respectiv rata inflaţiei, creşterea productivităţii şi alţi factori economici. Obiectivul nostru este să nu fie afectate locurile de muncă, mai ales în această perioadă în care companiile se confruntă cu dificultăţi din cauza crizei sanitare, a afirmat şeful Executivului, citat în postare.

În context, premierul a propus constituirea unui grup de lucru format din experţi ai patronatelor, sindicatelor şi Guvernului, care să facă o analiză comparativă privind mecanismele aflate la baza evoluţiei salariului minim în alte state europene: În urma acestei analize, se va putea stabili în mod obiectiv o formă de creştere predictibilă a salariului minim pentru următorii patru ani, a arătat prim-ministrul.

Sursa citată precizează că partenerii sociali au subliniat şi importanţa îmbunătăţirii dialogului între structurile patronale şi sindicale, precum şi a stabilităţii evoluţiei salariului minim. La discuţiile în format videoconferinţă a participat şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ce a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu

Aş vrea să păstrăm totuşi o formulă pe care să nu o mai modificăm. Vreau să scot elementul acesta de politic din negocierile pe salariul minim. Anul trecut am venit cu o formulă care cred că este foarte bună, e transparentă, toată lumea ştie indicatorii şi o formulă care nu penalizează dinamica salariului minim în ani cum este acesta, în care ai o contracţie sau ai o scădere a economiei. Aş merge pe pastrarea acestei formule şi pentru anii viitori. Altfel, în momentul în care introduci politicul în negociere, acest element politic de subiectivism, atunci apar efecte negative pentru economie pe care nu le putem vedea imediat, dar care au repercusiuni pe viitor, a declarat Cîţu.

Când a fost mărit ulta dată salariu minim brut

Salariul minim brut a fost majorat la data de 1 ianuarie 2020, când a crecut la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei. Aceasta însemnând o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până la 31 decembrie 2020 la 1.346 de lei. Majorarea s-a aplicat pentru toți angajații fără studii superioare sau cu studii superioare, dar care aveau mai puțin de un an vechime în muncă, informează Agerpres.