Lucruri pe care chiar trebuie să le știi despre certificatul energetic
- Iuliu Vlădescu
- 3 mai 2018, 16:49
În unele cercuri se dezbate mult subiectul certificatului energetic, iar în altele abia se știe câte ceva despre acest document important pentru proprietarii de case, apartamente, baruri și restaurante, grădinițe, școli sau clinici etc.
Iată câteva lucruri pe care orice proprietar ar trebui să le cunoască dacă vrea să-și vânda bunurile imobile la un preț avantajos.
- Este obligatoriu
Conform legii 159/2013, orice proprietar care dorește să ofere spre vânzare sau închiriere un imobil este obligat să prezinte viitorilor proprietari sau chiriași un certificat energetic. Tranzacțiile efectuate fără existența acestui certificat sunt supuse nulității relative și se pot ataca în instanță.
- Este important
Certificatul energetic este un document prin care un imobil (o casă sau un apartament etc.) se încadrează în urma unor măsuratori și indici într-o clasă de eficiență energetică. Prețul de vânzare/închiriere crește sau scade în funcție de această încadrare.
- Te ajută
Dacă imobilul tău este încadrat într-o clasă de eficientță bună cum ar fi A sau B, atunci ești în avantaj. Vei avea mai multe oferte bune și mai mulți clienți interesați să cumpere sau să închirieze de la tine. Costurile de întreținere sunt mai mici și prin urmare prețurile sunt mai bune.
- Se obține simplu și rapid
Chiar dacă în general birocrația înseamnă cozi, ghișee și timp pierdut, un certificat energetic se poate obține simplu și rapid, chiar și în câteva ore. Totul depinde de complexitatea clădirii și de cât de repede aduc proprietarii actele.
- Nu costă mult
Un certificat energetic pentru o garsonieră costă în jur de 130 lei. Prețurile cresc până în jur de 200 lei pentru apartamente cu 4 camere. Pentru case și alte tipuri de imobile complexe prețurile variază și se pot afla după o discuție cu un auditor energetic atestat.
- E simplu de obținut
Un auditor energetic atestat de gradul I îți poate elibera un certificat energetic în baza câtorva acte (cel mai simplu este pentru apartamente, unde este necesară o copie a schiței cadastrale sau un releveu al apartamentului). Auditorul energetic atestat face o scurtă vizită la imobil pentru a îl studia.
- Este informativ
Certificatul energetic este obligatoriu doar dacă vinzi sau oferi spre închiriere un imobil. Acesta poate însă oferi indicii asupra pierderilor de căldură, apă, asupra cauzei pentru care lună de lună facturile la întreținere sunt din ce în ce mai mari. Indicii luați în calcul pentru eliberarea certificatului energetic sunt numeroși și variați.
- Reglează prețurile
Dacă tu ca proprietar ai investit constant în întreținerea imobilului, singurul act care poate dovedi eficiența investițiilor și eficiența lui energetică este certificatul energetic. În acest fel poți justifica prețul de închiriere sau vânzare față de clienți fără a fi nevoie să apelezi la cine știe ce tertipuri pentru a-i convinge să cumpere.
Certificatul energetic este un document tehnic, pur informativ, care nu te obligă sa faci modificări sau renovari costisitoare dacă nu-ți dorești acest lucru. Recomandările auditorilor energetici te pot ajuta să înțelegi mai bine cum se comportă imobilul în care locuieti, care îi sunt punctele tari și punctele slabe și unde ar mai trebui să lucrezi pentru a te încadra într-o clasă energetică superioară. Pentru obținerea autorizației de construire este obligatoriu calculul coeficientului global de izolare termică sau prescurtat calcul G. Acesta este cerut și de primării și de Inspectoratul de Stat în Construcții, prețul începând de la 250 lei.