Editura Evenimentul si Capital

DEZVĂLUIRI EVZ. LUCRURI MISTERIOASE din viața lui Dinu Patriciu. Acuzația de CRIMĂ care a planat asupra MOGULULUI, în 1992

Încă de la lansarea sa în politică și afaceri. Dinu Patriciu a avut și părți mai întunecate în biografi e FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ
Autor: | | 31 Comentarii | 14512 Vizualizari

O bătrână dispărută fără urmă de pe o proprietate vizată de Patriciu pentru un proiect imobiliar și un dosar cu valută falsă se afl ă printre aspectele întunecate ale vieții miliardarului. Ca să vedeți cum e viața de ziarist! În anul 1994, ziarul „Adevărul”, cu simpatii clare pentru politica dusă de partidul lui Ion Iliescu, nu scăpa nici o ocazie să-i atace pe liberali și țărăniști. Dinu Patriciu era unul dintre liderii liberali importanți în acea perioadă și mai puțin amestecat în afaceri ca acum. Chiar dacă părăsise PNL în urma unei dispute cu Radu Câmpeanu și înființase împreună cu prietenul său Călin Popescu-Tăriceanu PNLAripa Tânără, Patriciu era un politician spre care ochii presei erau ațintiți, iar ziarul „Adevărul” (mai ales în perioada în care a fost condus de Darie Novăceanu) îl taxa ori de câte ori se ivea ocazia.

Nimeni, nici chiar Dinu Patriciu nu s-a gândit atunci că, în anul 2006, liberalul va deveni proprietarul gazetei care l-a criticat și acuzat cu virulență.

Nici eu nu m-am gândit că voi ajunge vreodată să lucrez într-un trust de presă – Adevărul Holding - al cărui proprietar e Dinu Patriciu. Am plecat după șase ani de muncă zi-lumină din cauză că patronul nu mai avea bani să ne plătească salariile. Era începutul anului 2012 și Dinu Patriciu se scufundase în datorii, deși ziarele trustului – „Click!” și „Adevărul” – erau în topul vânzărilor.

De aceea spun că-i imprevizibilă viața de ziarist! Trebuie să mai precizez că, în cei șase ani în care am fost redactorșef adjunct și director de proiect la Click!, nu am vorbit niciodată cu Dinu Patriciu între patru ochi.

Nici nu cred că știa că exista în holdingul lui jurnalista care a scris, cândva, în ”Tineretul liber” și în ”Evenimentul zilei”, despre implicarea sa într-un dosar privind dispariția misterioasă a unei bătrâne, despre imperiul imobiliar pe care începuse să-l clădească, despre scandalul de la Patinoarul Floreasca și despre multe altele.

Sau poate că știa, fiindcă în 1994 făcusem cu el un interviu lung despre acuzația de crimă care plana asupra sa. Un astfel de episod e cam greu de uitat, nu?


De ce o fi afirmat Dinu Patriciu în ziua de 23 iulie 2011 că nu va mai candida Crin Antonescu?


Suspect într-o dispariție ca în „Cazul Elodia”

Povestea acelei dispariții suspecte, pe care polițiștii judiciariști de la Secția 2 o bănuiau a fi o crimă, am documentat- o la începutul anului 1992, ca reporter de investigații la ziarul ”Tineretul liber”. O întâmplare extrem de dubioasă, un dosar care a rămas ani mulți cu ”autor necunoscut” și așa a și fost clasat. Aș putea să spun acum că a fost primul caz ”Elodia”.

Patriciu, prin firma sa Alpha Construct, începuse să cumpere case în zona de nord a Capitalei, pe str. Școala Herăstrău. El și oamenii lui intenționau să construiască niște blocuri și aveau nevoie de o suprafață compactă și mare. La numărul 14 erau proprietari soții octogenari Alexandru și Emilia Năstase.

N-au vrut să vândă, deși Dinu Patriciu cumpărase terenurile și imobilele de la numerele 12 și 16 și le oferise un preț bun. Se ajunge la o înțelegere cu bătrânul și, în 14 noiembrie 1991, se întocmește o hârtie prin care soții Năstase se obligă să vândă după ce va fi întocmit un contract în care se va preciza prețul terenului (57 dolari/mp) și faptul că familia va primi o casă în strada Bucegi nr. 50, unde să se mute.

La scurt timp, pe 8 decembrie 1991, bătrânul Năstase moare, iar peste zece zile, soția sa dispare subit de la domiciliu. În acea zi de 8 decembrie a avut loc și un mic incendiu, sesizat pompierilor de un vecin. Emilia Năstase nu era acasă și nici nu a mai apărut vreodată de atunci.

Ancheta polițiștilor a stabilit că femeia fusese căutată în zilele de după incendiu de un nepot, însă acesta nu s-a îngrijorat că lipsea de acasă și nu a anunțat atunci poliția.

A făcut-o, după o lună, în ianuarie 1992, un partener de afaceri a lui Patriciu.

Acesta a declarat că a căutat-o pe bătrână prin spitale și la morgă, fiindcă firma Alpha Construct voia să intre în posesia terenului.

Bănuielile polițiștilor veneau și din faptul că, nu după mult timp, Patriciu a convins rudele soților Năstase să demoleze casa și să le dea terenul, deși nu exista niciun certificat de deces și, deci, nicio succesiune la moștenire nu fusese demarată. Anchetatorii credeau că incendiul a fost provocat ca să șteargă urmele, însă nu au avut cum să probeze implicarea vreunei persoane. Nici Emilia Năstase nu a mai fost găsită vreodată, nici vie, nici moartă.

Trei ani mai târziu, în 1994, când am făcut un interviu cu Dinu Patriciu pentru „Evenimentul zilei”, a încercat să mă convingă, reluând în amănunt povestea, că el n-a fost implicat în această dispariție și că, din contră, firma sa a fost prejudiciată prin amânarea demarării lucrărilor la ansamblul de locuințe. Nu-i făcea plăcere să se justifice, nici nu o mai făcuse până atunci în vreun interviu și cred și azi că numai faptul că relatarea apăruse și în „Evenimentul zilei”, odată cu închiderea cercetărilor, l-a făcut să reacționeze. Blocurile ce urmau să fie ridicate pe Școala Herăstrău, numerele 12-16, sunt și acum rămase la stadiul de proiect pe un teren lăsat în paragină.

Lovitura neasteptata pentru Rares Bogdan! Ce a spus candidatul PNL dupa vot

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI