Lucian Bode, interviu pentru El Pais: România respectă condițiile impuse pentru admiterea în Spațiul Schengen. Ce spune despre războiul din Ucraina

Lucian Bode, interviu pentru El Pais: România respectă condițiile impuse pentru admiterea în Spațiul Schengen. Ce spune despre războiul din Ucraina Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EVZ

Escaladarea războiului din Ucraina va avea drept consecințe mai mulți refugiați care vor fugi de război în țara noastră, avertizează ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Oficialul român a acordat un interviu publicației spaniole El Pais, cu prilejul vizitei pe care a întreprins-o la Madrid, zilele acestea. În acest context, Lucian Bode a subliniat România, o țară care are o frontieră de 1.300 de kilometri cu Ucraina, membră a Uniunii Europene și a NATO, joacă „un rol cheie în arhitectura de securitate a Europei”.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că împreună cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, „a pus bazele unei cooperări cu mai mult conținut” în domeniile crimei organizate, a traficului de persoane și a gestionării frontierelor și securității Uniunii Europene.

Lucian Bode a comentat ultimele declarații ale lui Vladimir Putin care a amenințat cu folosirea armelor nucleare. El a spus că oficialii de la București sunt îngrijorați în legătură cu aceste amenințări, dat fiind că România are o graniță de 1.300 de kilometri cu Ucraina. Totodată, Lucian Bode a precizat că problemă importantă care se conturează este aceea a unui nou val de refugiați care vor fugi din calea războiului, în ca de escaladare. El a precizat că noii refugiați vor ajunge în condiții mult mai grele și vor avea nevoie de mai multă susținere.

„În România, suntem îngrijorați, în mod normal, din cauza proximității noastre geografice, dar primul meu gând este că, dacă escaladarea continuă, vor fi mai mulți refugiați, care vor sosi și în condiții mai grele. De la începutul crizei, țara mea a gestionat deja peste 2,4 milioane de persoane care au fost nevoite să părăsească Ucraina; 80.000 au rămas în România, iar jumătate dintre ei sunt minori. După aceea, România a continuat să gestioneze și gestionează în continuare cea mai lungă frontieră terestră din UE, cu o lungime de 2070 de kilometri. Acest lucru demonstrează rolul foarte important pe care îl jucăm în asigurarea securității Europei”, a declarat Lucian Bode pentru publicația spaniolă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: arhiva EVZ

Spania susține România în procesul de aderare al Schengen

Ministrul de Interne a mai pus accent, în interviu, pe susținerea pe care o acordă Spania intergrării României în Spațiul Schengen. El a precizat că țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru a fi acceptată în această structură. Drept urmare, a mai spus Lucian Bode, românii ar trebui să aibă drept de călătorie în țările Schengen fără controale.

„Am văzut încă o dată angajamentul deplin al Spaniei față de ceea ce reprezintă o prioritate pentru țara mea. Aspirația noastră este una legitimă, deoarece îndeplinim din plin criteriile tehnice. La mai bine de zece ani de la evaluările [UE], cetățenii noștri încă nu au dreptul de a călători fără controale. România respectă acquis-ul Schengen și contribuie cu eforturile sale la acțiunea solidă a arhitecturii de securitate a Uniunii Europene, dar nu se bucură de beneficiile corespunzătoare. Rolul esențial pe care țara mea îl joacă în această arhitectură de securitate trebuie să fie recunoscut și nu putem continua în această situație nefirească și nedreaptă”, a mai arătat Lucian Bode.

Dublă cetățenie pentru românii din Spania

O altă temă abordată în discuțiile din Spania a fost cea a cetățeniei românilor stabiliți în această țară. Lucian Bode a precizat că, împreună cu omologul său și cu alți oficiali ai guvernului spaniol caută soluții care să permită românilor să dețină atât cetățenia română cât și pe cea spaniolă. Ministrul a menționat faptul că aproximativ 100.000 de români rezidenți în Spania sunt la a doua generație. Ei sunt născuți pe teritoriul spaniol și beneficiază de aceleași drepturi ca orice alt cetățean.

„Grande-Marlaska s-a angajat să transmită această solicitare Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Justiției, care sunt responsabile de această chestiune. Dorim să găsim o soluție care să răspundă dorinței cetățenilor români de a păstra rădăcinile lor și, în același timp, de a se integra în societatea spaniolă. La ultimul recensământ care a ridicat numărul românilor din Spania la peste un milion, peste 100.000 erau deja născuți aici și sunt români din a doua generație” a mai spus Lucian Bode.

sursa foto. Twitter

Poziția guvernului român față de noul concept strategic NATO

În altă ordine de idei, jurnaliștii publicației spaniole au dorit să știe de la Lucian Bode care este poziția guvernului de la București în legătură cu ceea ce s-a convenit la ultimul summit NATO, de la Madrid. Lucian Bode a explicat că noul concept strategic permite o mai bună coordonare a trupelor NATO și o creștere a nivelului de securitate pe flancul estic, amenințat de Rusia. El a amintit și de contingentul de 650 de soldați spanioli aflați în Letonai care sunt implicați în apărarea acestei zone.

„Conceptul strategic care a fost adoptat la Madrid ne permite o mai bună coordonare și prevede o prezență mai mare a forțelor terestre și a apărării militare, a forțelor aeriene, a scuturilor antirachetă și a echipamentelor în toate țările aliate de pe flancul estic, nu numai în Marea Neagră, ci de la Marea Baltică până la Marea Egee. Autoritățile spaniole au înțeles necesitatea de a întări această apărare și colaborează cu trupe în Letonia [650 de soldați și o unitate de apărare aeriană]. Prezența mai multor țări la granița estică contribuie la creșterea încrederii reciproce și demonstrează angajamentul față de articolul 5 al NATO (care obligă apărarea teritoriului tuturor statelor membre)”, a mai spus Lucian Bode în interviul acordat publicației El Pais.