Lovitură teribilă pentru şoferi! Decizie radicală a Guvernului. Amenzile sunt uriașe pentru cei fără rovinietă

Lovitură teribilă pentru şoferi! Decizie radicală a Guvernului. Amenzile sunt uriașe pentru cei fără rovinietă Amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc. Când va intra în vigoare noua lege Sursa: Alexandragl | Dreamstime.com

Guvernul a anunțat printr-un comunicat, că prin proiectul de lege aprobat sâmbătă se modifică Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile. Mai precis, vor fi amenzi mult mai mari pentru lipsa rovinietei, iar șoferii vor avea de plătit până la 23.800 lei dacă nu achită taxa de drum.

Guvernul a majorat amenzile pentru lipsa rovinietei, valoarea fiind stabilită în funcție de tipul autovehiculelor. Potrivit comunicatului,  sancțiunea minimă va fi cât dublul tarifului anual de utilizare a drumurilor, iar cea maximă va fi de 4 ori tariful. Șoferii trebuie să mai ştie că amenda poate fi achitată la jumătate din suma minimă prevăzută de lege, în termen de 15 zile.

Până la această dată, 27 martie, amenzile pentru rovinietă sunt între 250 de lei (autoturisme) și 4.500 lei (maximum pentru vehicule transport marfă). Noile amenzi vor varia între 275 lei (autoturisme) și 23.800 lei (maximum pentru vehicule transport marfă).

Amenda pentru rovinietă a crescut cu aproape 20%

Dam Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că sâmbătă Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă.

În comunicat se mai spune că propunerea de modificare a legislaţiei a fost justificată prin faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control.

Amenda stabilită prin procesul verbal de constatare a contravenţiei poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia, mai spune purtătorul de cuvânt al Guvernului