Lovitură teribilă pentru mii de români! O nouă taxă pe medicamente. Scumpirile se ţin lanț
- Antonia Hendrik
- 4 aprilie 2022, 19:52
Românii mai primesc o lovitură, dacă mai era nevoie. Se anunță majorări de prețuri la medicamente din cauza impactului crizei în industria Pharma. Mai exact, producătorii de medicamente suportă cu greu aceste scumpiri, fiind împovărați și de taxa clawback.
Taxa clawback impune producătorilor de medicamente - nu distribuitorilor și nici farmaciilor - să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
Scăderea prețurilor la medicamente aplicată din 2015, după un ordin care ar fi trebuit să intre în vigoare în anul 2009, a fost mișcarea prin care producătorii de medicamente plătesc până la 25% din cifra de afaceri pentru clawback.
Revenind la situația economică dezastruoasă din prezent şi la majorările de prețuri din ultima perioadă, se anunță că vor crește preţurile la anumite medicamente din farmacii.
Producătorii de medicamente sunt împovărați de taxa clawback
Preşedintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania a vorbit despre situația producătorilor de medicamente şi despre creşterea preţurilor.
Unde vom constata modificari de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producatorii nu pot include aceste modificari în preţul medicamentelor, în Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime, a declarat Simona Cocoş, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania.
Care medicamente se vor scumpi
Din păcate, materia primă pentru producerea medicamentelor s-au scumpit cu 60%, prețul pentru foliile de aluminiu folosite la ambalare, cu 20%, iar cel pentru prospecte si ambalaje a crescut cu 15%. Creșteri majore s-au înregistrat și la transportul maritim și aerian, cu 300, respectiv 250%.
Din cauza acestor majorări extrem de mari, industria Farma din România, care se confruntă și cu aplicarea taxei clawback, va fi nevoită să crească preţurile.
E o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului, preț final, care înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor. Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%, a mai spus președintele APMGR.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, semnal de alarmă
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România vine cu nou semnal de alarmă și subliniază că taxa clawback devine de nesusținut în contextul economic actual, în special luând în considerare cele menționate mai sus, respectiv că în condiții de compensare 100%, medicamentele generice cu prețuri mici, de până la 50 de lei, plătesc o taxa mai mare decât este menționat în Lege, informează Antena 3.