Evenimentul Zilei > Social > Lovitură pentru viitorii pensionari. Vor rămâne fără bani. „Este o mare problemă…”
Lovitură pentru viitorii pensionari. Vor rămâne fără bani. „Este o mare problemă…”

Lovitură pentru viitorii pensionari. Vor rămâne fără bani. „Este o mare problemă…”

Specialiștii în domeniu atrag atenția că regulile jocului se vor schimba când vine vorba de sistemul de pensii din România. Viitorii pensionari ar putea să rămână fără prea mulți bani, motiv pentru care sunt sfătuiți să economisească din timp pentru cheltuielile de la bătrânețe.

Dacă Guvernul anunță doar vești bune și o revoluție a sistemului de pensii care să fie în favoarea pensionarilor, specialiștii aduc în discuție situația demografică a țării, care dezechilibrează reformele promise de guvernare. Natalitatea scăzută din România, precum și migrația au consecințe directe asupra sistemului de pensii.

Avertismentul unui economist. Trebuie să economisim pentru a avea venituri la pensie

Economistul Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, sfătuiește viitorii pensionari să facă economii pentru a avea bani la bătrânețe. Specialiștii avertizează că România se va confrunta cu mari probleme în viitor, în legătură cu finanțarea sistemului de pensii.

„Cred că demografia este o mare problemă. Este o opinie personală, ca analist cred că demografia e o mare problemă când vine vorba de pensii, spre exemplu. Îmbătrânim, emigrăm, tinerii care ar trebui să intre în câmpul forței de muncă se duc în alte țări pentru a munci și asta crește „bulgărele”.

Generațiile noastre vor avea o problemă mult mai mare pentru finanțarea pensiilor. Dacă nu economisim pentru a avea niște venituri la pensionare, cu cât facem bulgărele mai mare, cu atât vom avea o problemă mai mare în viitor. Se vede, datele INS arată foarte clar că România va ajunge la sub 14 milioane de locuitori”, a spus Cristian Popa, membru în CA al BNR, la Digi24.

Revoluția sistemului de pensii: Se schimbă formula de calcul

Ultimul anunț privind sistemul de pensii din România. Formula de calculare a pensiilor va suferi modificări, iar persoanele care vor hotărî să continue să activeze pe piața muncii și după vârsta standard de pensionare vor primi bonificații pentru a fi „stimulate să rămână mai mult la muncă”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România.

De asemenea, intenționăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulați să rămână mai mult la muncă.

În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcție de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate și cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională”, a declarat Raluca Turcan.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: