Revoluția sistemului de pensii: Se schimbă formula de calcul. „Vor crește mai mult”

Revoluția sistemului de pensii: Se schimbă formula de calcul. „Vor crește mai mult”

Guvernarea anunță „schimbări fundamentale” în sistemul de pensii din România. Se va modifica formula de calcul a pensiilor. Noile reglementări stabilite de guvernare vor fi făcute publice la începutul anului 2023. „Pensiile mai mici vor crește mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează”, a informat Raluca Turcan.

Se anunță schimbări majore pentru vârstnici. Sistemul de calculare a pensiilor va suferi modificări, iar persoanele care vor hotărî să continue să activeze pe piața muncii și după vârsta standard de pensionare vor primi bonificații pentru a fi „stimulate să rămână mai mult la muncă”, anunță ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Guvernul va face totul public la începutul anului 2023

„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România.

De asemenea, intenționăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulați să rămână mai mult la muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raluca Turcan: Se vor oferi bonificații pentru persoanele care vor activa pe piața muncii și după pensionare

În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcție de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate și cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională”, a declarat Raluca Turcan într-o emisiune televizată de la Digi24.

Ministrul Muncii a mai precizat că, în ceea ce privește reforma pensiilor, există un calendar în lucru care prevede nu doar schimbări la nivelul calculării pensiilor, ci și utilizarea unor instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii astfel încât acesta să fie sustenabil. „Intenționăm ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească oamenii și să fie stimulați pentru a munci”, a mai spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a vorbit și despre valul de scumpiri din România, despre care a spus că este cauzat de companiile care nu-și pot susține costurile cu forța de muncă și atunci le transferă în prețuri. „Pentru că, de unde mai vin aceste creșteri de prețuri… De la angajatorii care, de exemplu, nu-și pot susține forța de muncă și atunci transferă costurile cu forța de muncă în prețuri. E un lucru care s-a mai întâmplat. Dacă vă amintiți, exista obișnuința ca salariul minim să fie stabilit din pix, așa cum decideau guvernanții. Dacă venea un an electoral creșterea salariului minim era mai mare, dacă nu era an electoral, nu erau atât de îngăduitori”, a explicat Raluca Turcan.