Kelemen Hunor a vorbit despre tăierea pensiilor. „Există un grup de lucru și nu prea s-a făcut mare lucru”

Kelemen Hunor a vorbit despre tăierea pensiilor. „Există un grup de lucru și nu prea s-a făcut mare lucru”

Divergențe fără sfârșit în coaliția de guvernarea. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a anunțat, luni, 30 august, că a propus organizarea unui grup de lucru care să se ocupe de pensiile speciale. În cadrul noului grup se va stabili care sunt categoriile de români care ar trebui să primească pensii în plus faţă de contributivitate.

Soluțiile oferite de guvernanți în ceea ce privește categoriile de vârstnici care ar trebui să primească pensii în plus faţă de contributivitate sunt „extrem de diferite”, potrivit președintelui UDMR, astfel încât s-a propus organizarea unui grup de lucru care să stabilească cine va primi banii în cauză.

Cine va primi pensii mai mari? Kelemen Hunor promite că „nu este vorba despre a tăia pensiile”

Kelemen Hunor promite că „nu este vorba despre a tăia pensiile cuiva”, ci despre stabilirea categoriilor de români care vor beneficia de pensii în plus față de nivelul de contributivitate.

„Pensiile speciale - există un grup de lucru şi nu prea s-a făcut mare lucru, nu am avut propuneri concrete şi trebuie să activizăm acest grup de lucru (...), ce doreşte să ofere statul la acele categorii profesionale care pe parcursul carierei se află în serviciul public şi au nişte interdicţii şi nişte incompatibilităţi. Şi, bineînţeles, dacă am reuşi să stabilim care sunt acele categorii profesionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

E mult mai simplu să ajungi mai departe la o concluzie privind pensiile şi condiţiile de după pensionare (...). În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva. Eu, de la bun început, am respins această demagogie. Întrebarea este dacă statul român doreşte să definească care sunt acele categorii socio-profesionale pentru care doreşte să ofere la pensii ceva în plus faţă de contributivitate - principiul contributivităţii trebuie să fie baza - sau nu doreşte acest lucru. Fiindcă în acest moment există soluţii extrem de diferite”, a declarat președintele UDMR după finalul ședinței de coaliție.

Ce se întâmplă cu pensiile magistraților: „Nu e corect să ai pensia mai mare”

În contextul în care Curtea Constituțională a decis că magistrații merită să primească pensiile atribuite acestora, Kelemen Hunor a transmis că demersul „nu e corect”. Vicepremierul României a mai subliniat că nu vrea să ia parte la populisme „cu demagogie”.

„Nu e corect să ai pensia mai mare, şi asta se întâmplă în cazul (pensiilor - n.r.) magistraţilor, nu se poate generaliza, dar sunt foarte multe cazuri unde pensia este mai mare decât avea salariul. Nu e corect, pe baza contributivităţii nu poţi să ajungi la o astfel de pensie.

Pe de altă parte, există foşti securişti din poliţia politică sau din sistemul penitenciarelor care nu au făcut altceva decât să-i urmărească pe oameni şi să-i bată, dacă au ajuns la închisoare, şi au pensii mai mari decât militarii care au stat în teatru de război. Nu e corect.

Sunt nişte lucruri care trebuie discutate şi eu aş pleca de la această ipoteză: statul doreşte să facă ceva sau nu doreşte, că din demagogie în demagogie putem să mergem şi în următorii ani, nu vom rezolva nimic. Parlamentul a rezolvat problema parlamentarilor. Noi nu am fost de acord, fiindcă nu aşa se abordează un subiect. Dar văd că nimeni nu mai are chef să meargă mai departe. Şi de aceea, dacă vorbim de reformă, dacă vorbim de principii, prima dată trebuie să soluţionăm această chestiune care de ani de zile (...) e în atenţia opiniei publice. (...)

Kelemen Hunor nu vrea eliminarea pensiilor primarilor

Din punctul meu de vedere, (pensiile primarilor - n.r.) nu trebuie eliminate, avem acest grup de lucru şi trebuie discutat de la început. Trebuie să discutăm dacă primarii, fiind în serviciul public, având restricţii, incompatibilităţi, când ies la pensie, primesc sau nu primesc, în funcţie de perioada petrecută în serviciul public, ceva în plus. Asta este discuţia, nu să eliminăm, să eliminăm. La magistraţi la fel, la militari la fel, la parlamentari la fel. Din punctul meu de vedere, ori facem o discuţie serioasă cap-coadă. Ori, dacă cineva vrea să se umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect.

Trebuie să discutăm dacă există categorii socio-profesionale care se află în serviciul public. În serviciul public ai nişte incompatibilităţi, nişte restricţii, nu poţi să faci anumite chestii, pentru care statul spune că îţi dă nişte puncte în plus la pensie. Acest lucru trebuie discutat. Asta ar fi discuţia utilă, corectă, să vedem dacă într-adevăr statul consideră că pentru cei care se află în serviciul public trebuie să facă astfel. Dacă ajunge la concluzia că nu, nu e nicio problemă, eu accept o astfel de concluzie. Dar niciodată nu am discutat, am făcut lucruri care probabil nu au fost gândite foarte logic, după care am desfiinţat, după care am reînfiinţat, după care am reînfiinţat şi tot aşa. Deci, o predictibilitate ar trebui pentru un om care intră în serviciul public. Şi pentru un om care este în privat, şi pentru un om care este în sistem academic, pentru fiecare. Din punctul meu de vedere, asta e discuţia logică, raţională. Deci, urmează să discutăm, va veni grupul de lucru cu o propunere, o propunere trebuie să fie agreată în coaliţie”, a declarat Kelemen Hunor.