Lovitură pentru românii cu credite! Decizia de ultimă oră a Guvernului. Ministrul Finanţelor a spus clar

Lovitură pentru românii cu credite! Decizia de ultimă oră a Guvernului. Ministrul Finanţelor a spus clar Sursă: LCVA | Dreamstime.com

Românii au privit cu mare speranță planurile Guvernului în ceea ce privește posibilitatea amânării ratelor pe o perioadă de 10 luni. Din păcate, această măsură mult așteptată nu a fost inclusă în pachetul „Sprijin pentru România”. Totuși, ministrul Finanțelor a dezvăluit că nu s-a renunțat complet la această măsură, ci se află încă în stadiul de analiză. Până la luarea unei decizii, românii care se află în incapacitatea de a achita ratele sunt sfătuiți să ceară consultanță la bănci.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, vine cu vești bune pentru românii care au rate la bancă și se află în imposibilitatea de a le achita. Majorarea dobânzii-cheie de către Banca Națională a României a venit cu rate mai mari pentru unii români, iar Guvernul caută măsuri pentru a-i sprijini. Se vorbea despre posibilitatea amânării ratelor pentru o perioadă de 10 luni, măsură care ar fi trebuit să fie inclusă în pachetul „Sprijin pentru România”.

Guvernul a decis să nu includă această măsură în primul pachet de măsuri sociale și economice, asta pentru că situația nu a fost analizată în detaliu. Ministrul Finanțelor a precizat joi, în cadrul unui briefing de presă, că nu s-a renunțat la această măsură, ci ea se află încă în analiză.

"Rămâne în continuare în analiză. (...) Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă că toţi, companii sau persoane fizice, să nu încercăm să ne refinanţăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu: diferenţa între ROBOR şi IRCC. Am mai spus-o, o repet: ROBOR spune inflaţia viitoare şi vedem că el creşte, asta înseamnă că băncile se aşteaptă la o inflaţie de durată, IRCC spune inflaţia anterioară. Vedem o diferenţă cam de 3,5 puncte procentuale la momentul acesta, poate greşesc, de trei puncte procentuale, între ROBOR şi IRCC. Nu costă pe nimeni nimic altceva decât a merge la bancă şi a-şi refinanţa un credit imobiliar sau ipotecar, a-l duce pe IRCC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există o astfel de soluţie, există de altfel soluţii de restructurare a creditelor, până ajungem la amânare.

Pe de altă parte, de ce a rămas în analiză acest proiect este faptul că are un cost de finanţare destul de mare ulterior şi ar putea să fie puţin mai toxic pentru cel ce amână, în contextul în care nu am stabilizat inflaţia şi creşterea de dobânzi, pentru că la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare şi vei plăti şi acel capital amânat şi dobânzile amânate", a explicat Adrian Câciu.

Băncile sunt dispuse să accepte amânarea ratelor

Specialiștii vorbesc pe larg despre măsura care permite românilor amânarea ratelor și precizează faptul că o astfel de decizie va aduce majorarea împrumutului total. Ministrul Finanțelor atrage și el atenția românilor, susținând că trebuie să recurgă la o astfel de soluție doar în cazul în care se află în imposibilitatea de a achita datoriile. Sistemul bancar este dispus să ofere refinanțări sau alte variante pentru ca oamenii să își poată achita datoriile.

"Dar amânarea este bine să o faci atunci când chiar eşti în incapacitatea de a plăti ratele, pentru că implică o serie de costuri suplimentare pe care le vei suporta după amânare. Dar există tot felul de soluţii, pentru că băncile au acelaşi interes ca şi debitorul, să nu rămână cu un credit neperformant. Dacă avem o astfel de problemă îi îndemn pe toţi să meargă şi să vadă care este situaţia, iar noi rămânem cu această măsură în analiză", a precizat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.