Lovitura mileniului în medicină. Moment revoluționar pentru omenire. Ne-ar scăpa de tot

Lovitura mileniului în medicină. Moment revoluționar pentru omenire. Ne-ar scăpa de totSursa foto: Pixabay

O echipă de cercetători lucrează la un vaccin care ar putea să fie revoluționar pentru omenire. Are ca scop protejarea împotriva unor boli extrem de răspândite.

Pe măsură ce pandemia de coronavirus a făcut ravagii, lumea pare să fi rămas blocată într-un ciclu ce aparent e fără sfârșit, de noi variante ale coronavirusului și de modificări constante ale vaccinurilor pentru a face față acestor variante. Un sfârșit al acestei bucle nesfârșite nu pare să fie aproape, cel puțin pentru moment.

Vaccinul care ar putea să prevină orice boală

Într-o astfel de situație foarte delicată, cea mai bună soluție la care poate visa omenirea este găsirea acelui vaccin capabil să facă față tuturor variantelor acestui virus persistent. Dar, așa cum se spune, visul unei persoane poate fi realitatea unui alt individ - sau, în acest caz, a unei echipe de cercetători.

Conform rapoartelor, o echipă de oameni de știință din Bengalul de Vest și Odisha a afirmat că a conceput un „vaccin universal” pentru toate coronavirusurile și variantele acestora!

Pentru a fi clar, dacă acest vaccin funcționează cu adevărat, nu se va ocupa doar de toate variantele existente și viitoare ale SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19, ci și de toate celelalte coronavirusuri care au provocat multiple epidemii până în prezent. Dar ce este acest vaccin, cum funcționează și cine l-a creat? Mai jos sunt enumerate răspunsurile la aceste întrebări frecvente.

Cine a creat acest vaccin universal împotriva coronavirusului?

Acest vaccin a fost creat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Kazi Nazrul din Asansol, Bengalul de Vest, și de la Indian Institute of Science Education and Research din Bhubaneswar, Odisha, conform weather.com.

Deși nu a fost încă publicată, cercetarea lor a fost acceptată pentru publicare în Journal of Molecular Liquids, care este specializată în studii legate de aspectele fundamentale ale structurii, interacțiunilor și proceselor dinamice din lichidele simple, moleculare și complexe.

Ce este acest vaccin universal?

Echipa de oameni de știință menționată mai sus a folosit metode și resurse computaționale pentru a concepe acest vaccin, care a fost etichetat AbhiSCoVac. Descris ca fiind o „peptidă chimerică multiepitopică cu ținte multiple”, acest vaccin ar fi capabil să genereze imunitate protectoare împotriva tuturor celor șase membri virulenți ai familiei coronavirus - hCoV-229E, hCoV-HKU1, hCoV-OC43, SARS-CoV, MERS-CoV și, în cele din urmă, SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.

Studiul a demonstrat că acest vaccin este „foarte stabil, antigenic și imunogen”, potrivit cercetătorilor.

Cum funcționează acest vaccin „universal”?

În termeni simpli, acest vaccin funcționează prin direcționarea către „regiunile conservate” din proteinele spike ale virusului - umflături ascuțite care ajută virusul să se fixeze pe o celulă umană. Echipa de cercetători a identificat mai multe astfel de regiuni conservate în cele șase virusuri menționate anterior, ale căror caracteristici oferă vaccinului suficiente avantaje pentru a deveni un vaccin „universal”.

Pentru început, aceste regiuni suferă foarte puține mutații. Mutațiile reduse ar însemna că acestea se modifică puțin pe parcursul pandemiei, iar acest lucru va asigura că vaccinul rămâne eficient împotriva virusului în orice moment.

Să învețe organismul cum să continue să se protejeze împotriva virusurilor

Mai mult, aceste regiuni identificate sunt, de asemenea, capabile să producă niveluri ridicate de memorie imunitară în organism, ceea ce ar fi crucial pentru a învăța organismul cum să continue să se protejeze împotriva virusurilor.

În plus, aceste regiuni au demonstrat, de asemenea, o putere de legare ridicată cu o proteină numită TLR4, care este responsabilă pentru detectarea virusurilor SARS-COV-2 în organism și pentru declanșarea răspunsurilor imune.

Este acest vaccin gata de utilizare?

Nu încă. Până în prezent, cercetătorii au simulat doar injectarea vaccinului în pacienți virtuali. Rezultatele ulterioare au indicat că acest vaccin este „foarte capabil să protejeze receptorul de viruși”.

Următoarea etapă ar urma să implice producția acestui vaccin, după care va fi testat pentru a se vedea dacă poate reproduce cu succes rezultatele simulate la ființe umane reale.

Deși multe astfel de vaccinuri universale se află în lucru, încă nu am văzut un vaccin care să treacă de testele clinice și să se dovedească capabil să combată toți virușii din familia coronavirusului în același timp. Dacă acest vaccin reușește să facă acest lucru, va fi cu adevărat primul de acest fel.