Explozia stelară care a alertat cercetătorii. Energia stelei era de un miliard de ori mai mare decât cea a Soarelui

Explozia stelară care a alertat cercetătorii. Energia stelei era de un miliard de ori mai mare decât cea a SoareluiSursa: arhiva EVZ

O stea densă, magnetică, a erupt violent și a scos atâta energie cât un miliard de stele, acest lucru întâmplându-se într-o fracțiune de secundă, potrivit rapoartelor scrise de oamenii de știință.

Explozia produsă într-o fracțiune de secundă

Acest tip de stea, cunoscut sub numele de magnetar, este o stea neutronică cu un câmp magnetic excepțional de puternic. Dar chiar dacă magnetarii pot fi de mii de ori mai strălucitori decât soarele nostru, erupțiile lor sunt atât de scurte și imprevizibile încât sunt dificil de găsit și de studiat de astrofizicieni.

Cu toate acestea, cercetătorii au reușit să prindă una dintre aceste erupții și să calculeze oscilațiile luminozității unui magnetar în timp ce acesta a erupt. Oamenii de știință au descoperit că magnetarul a eliberat atâta energie cât produce soarele nostru în 100.000 de ani și a făcut acest lucru în doar 1/10 de secundă, potrivit unui comunicat.

O stea neutronică se formează atunci când o stea masivă se prăbușește la sfârșitul vieții sale. Pe măsură ce steaua moare într-o supernovă, protonii și electronii din miezul său sunt zdrobiți într-o masă solară comprimată care combină gravitația intensă cu rotația de mare viteză și forțele magnetice puternice, potrivit NASA.

Soare

Sursa: EVZ

Doar 30 de magnetari au fost identificați

Magnetarii sunt stele neutronice cu câmpuri magnetice de 1.000 de ori mai puternice decât cele ale altor stele neutronice și sunt mai puternice decât orice alt obiect magnetic din univers. Magnetarul care a produs scurta erupție este situat în Galaxy Sculptor, o galaxie spirală la aproximativ 13 milioane de ani lumină de Pământ și este „un adevărat monstru cosmic”, a declarat coautorul studiului Victor Reglero, directorul Laboratorului de procesare a imaginilor UV.

Inteligența artificială din conducta ASIM a detectat erupția, permițând cercetătorilor să analizeze acea explozie de energie scurtă și violentă; erupția a durat doar 0,16 secunde și apoi semnalul a scăzut atât de repede încât aproape că nu se putea distinge de zgomotul de fond. Autorii studiului au petrecut mai mult de un an analizând cele două secunde de colectare a datelor de la ASIM, împărțind evenimentul în patru faze pe baza energiei magnetarului și apoi măsurând variațiile câmpului magnetic al stelei cauzate de pulsul de energie atunci când acesta era la vârf.

Doar aproximativ 30 de magnetari au fost identificați din aproximativ 3.000 de stele neutronice cunoscute, iar aceasta este cea mai îndepărtată erupție magnetar detectată până în prezent. Oamenii de știință bănuiesc că erupții precum aceasta ar putea fi cauzate de așa-numitele cutremure stelare care perturbă straturile exterioare ale magnetarilor, iar această observație rară i-ar putea ajuta pe cercetători să dezlege tensiunile care produc eructurile de energie ale magnetarilor, potrivit Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News