Pfizer face un pas istoric pentru a stopa pandemia de coronavirus. A fost semnat un document-cheie

Pfizer face un pas istoric pentru a stopa pandemia de coronavirus. A fost semnat un document-cheie

Reprezentanții corporației farmaceutice americane Pfizer au semnat un acord prin care permit altor producători să producă pilula experimentală pentru Covid-19. Acest demers permite companiilor de medicamente generice să producă tratamentul pentru a fi utilizat în 95 de țări.

Pfizer a semnat un acord cu un grup sprijinit de ONU care permite altor producători să producă pilula experimentală pentru Covid-19. Astfel, medicamentul va fi disponibil pentru mai mult de jumătate din populația lumii.

Gigantul farmaceutic american a declarat marți că va acorda o licență către Poolul de brevete pentru medicamente, cu sediul la Geneva, care va permite companiilor de medicamente generice să producă pilula antivirală pentru a fi utilizată în 95 de țări.

Asta înseamnă 53% din populația lumii. Pfizer a fost de acord să renunțe la redevențele pentru vânzările din țările cu venituri mici. De asemenea, va renunța la redevențele pentru vânzările din toate țările vizate de acord atât timp cât Covid-19 rămâne o urgență de sănătate publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii din domeniul sănătății au declarat că semnarea acordului înainte ca medicamentul să fie aprobat pentru a fi utilizat oriunde în lume ar putea contribui la stoparea mai rapidă a pandemiei de coronavirus.

Medicamentul a fost dezvoltat pentru peste 4 miliarde de oameni

Esteban Burrone, șeful departamentului de politici din cadrul Medicines Patent Pool, a declarat: „Este destul de important că vom putea oferi acces la un medicament care pare că este eficient și care tocmai a fost dezvoltat pentru mai mult de patru miliarde de oameni.″

Burrona a estimat că alți producători vor putea începe să producă pilula în câteva luni. Totuși, a recunoscut că acordul nu-i va mulțumi pe toți: „Încercăm să găsim un echilibru foarte delicat între interesele (companiei), durabilitatea necesară producătorilor de medicamente generice și, cel mai important, nevoile de sănătate publică din țările cu venituri mici și medii.″

foto: rokna.net

Acordul exclude anumite țări mari care au fost devastate de pandemia de coronavirus. De exemplu, în timp ce o companie farmaceutică braziliană ar putea obține o licență pentru a produce pilula pentru export în alte țări, medicamentul nu ar putea fi produs în mod generic pentru a fi utilizat în Brazilia.

Organizația Medici fără Frontiere (OMF) s-a declarat „descurajată″ de faptul că acordul cu Pfizer nu pune medicamentul la dispoziția întregii lumi. OMF a menționat că acordul anunțat marți exclude țări precum China, Argentina și Thailanda.

„Lumea știe de acum că accesul la instrumentele medicale Covid-19 trebuie să fie garantat pentru toată lumea, peste tot, dacă vrem cu adevărat să controlăm această pandemie″, a declarat Yuanqiong Hu, consilier principal pe probleme de politică juridică la Medici fără Frontiere.

Pfizer a anunțat cât de eficientă este pilula pentru Covid-19

La începutul acestei luni, Pfizer a susținut că pilula sa reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% în cazurile ușoare și moderate de Covid-19. Astfel, experții independenți au recomandat oprirea studiului companiei pe baza rezultatelor promițătoare.

Pfizer a declarat că va solicita US Food and Drug Administration și altor autorități de reglementare să autorizeze pilula cât mai curând. De la începutul pandemiei, cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să pună la punct o pastilă pentru tratarea COVID-19 care să poată fi administrată acasă cu ușurință pentru a atenua simptomele, întrucât în prezent majoritatea tratamentelor trebuie administrate intravenos sau prin injectare.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a autorizat pilula Covid-19 de la Merck. Merck a convenit cu Medicines Patent Pool să permită altor companii să producă pilula sa de molnupiravir. Așadar, medicamentul a fost accesibil pentru 105 țări mai sărace.

Aceste acorduri de partajare a brevetelor medicamentelor Covid-19 contrastează cu refuzul Pfizer și al altor producători de vaccinuri de a face publice rețetele de vaccinuri pentru o producție mai largă.

Mai puțin de 1% dintre vaccinurile Covid-19 ale Pfizer au ajuns în țările mai sărace. Un centru înființat de Organizația Mondială a Sănătății în Africa de Sud și conceput pentru a face schimb de rețete și tehnologii de vaccinare cu ARN mesager, nu a atras nicio participare farmaceutică, conform news.sky.com.