Lovitură grea pentru șoferi! Vor fi identificați mai rapid. Riscă popriri
- Simona Suciu
- 3 februarie 2022, 09:54
Șoferii care nu plătesc taxa de drum în țările din Uniunea Europeană vor primi amenda acasă direct în poștă. În UE va fi o bază de date comună, astfel că aceia care nu respectă legea vor fi identificați rapid. Mai mult, ANAF va putea popri conturile celor care nu achită amenzile.
Dacă ați luat o amendă în străinătate și credeți puteți scăpa fără să o plătiți, aveți mare grijă. România se va alinia la standardele europene, astfel că orice amendă primită va ajunge direct în acasă în cutia poștală. Dacă nu plătiți taxa de drum, de exemplu și sunteți filmați de camerele de pe șosele, nu veți putea scăpa de amendă. Noua regulă este valabilă pentru toate țările din Uniunea Europeană. Practic, o amendă luată de exemplu în Franța va fi exact la fel ca una primită în București.
Sistemul unic de taxare este practic o bază de date în care vor fi intruduse datetele tuturor mașinilor aflate în circulație și ale proprietarilor lor. „Sistemul unic de taxare european reprezintă o platformă. În această platformă apar datele tuturor vehiculelor care tranzitează Uniunea Europeană. În acest moment punem bazele în România integrării în acest sistem european de taxare“, a daclarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt Ministerul Transporturilor, citat de observatornews.ro. .
Dacă taxelede drum costă în țările UE între 5 și 10 euro pentru zece zile, amenzile pentru neplata lor sunt de zece ori mai mari, între 70 și 120 de euro.
Cresc amenzile pentru rovivietă în România
Un proiect de lege aflat în dezba tere publică de Ministerul Transporturilor prevede mărirea amenzilor pentru lipsa rovinienei în România. De asemenea se dorește ca aceasta să fie plătită pentru distanțele parcurse și nu pentru perioade fixe.
Amenda pentru șoferii care nu plătesc taxa de drum va ajunge 275 de lei pentru autoturisme, la 3.100 de lei pentru microbuze și la 11.900 de lei pentru camioane.
„DRPCIV este desemnat punct naţional de contact. Va pune la dispoziţia entităţilor abilitate să perceapă tarife rutiere electronice datele privind vehiculele înmatriculate în România şi deţinătorii lor“, a declarat Silviu Arsenescu, comisar-şef DRPCIV.
ANAF ar putea popri conturile
Legea nu este încă finalizată complet. Teoretic, amenzile ar putea fi plătite la direcţiile locale de taxe şi impozite, iar în caz de neplată ANAF ar putea să pună popriri pe conturile şoferilor. Nu s-a stabilit nici procedura de contestare a acestor amenzi primite în străinătate. Mai mult, în România, există șoferi care au mașinile înmatriculate în alte țări, de exemplu în Bulgaria. Cum vor fi ei amendați în acest caz nu se știe încă.