Lovitură grea pentru mulți români. Măsura impusă de autorități
- Andrei Arvinte
- 7 noiembrie 2024, 12:14
Viața de la țară se schimbă, treptat, și ea. Statul român începe să impună legi care vor afecta gospodăriile țărănești, astfel încât țăranii vor avea mai multe obligații dacă vor dori să comercializeze legume și fructe din propria grădină.
O gospodărie poate fi considerată țărănească atunci când cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe este de maximum 800 kilograme pe an.
Cantitatea maximă de legume și fructe
Proiectul de ordin al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) impune cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe ce poate fi obținută pentru a intra în categoria "gospodărie țărănească": maximum 800 kilograme pe an.
Dacă această cantitate este depășită, comercializarea se va face ”doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”.
Proiectul prevede ca producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor prin care obţin şi vând produse prelucrate din legume şi fructe.
Documente necesare
Pentru înregistrarea la DSVSA sunt necesare următoarele documente:
- o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21 (care se găsește în continuarea proiectului de ordin);
- copie după actul de identitate al producătorului;
- document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia;
- copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative;
- dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare.
Este important de știut că legumele și fructele puse în vânzare prin norma în discuție vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.