Lovitură dură pentru șoferii implicați în accidente. Pot primi șapte ani de închisoare dacă fac acest lucru

Lovitură dură pentru șoferii implicați în accidente. Pot primi șapte ani de închisoare dacă fac acest lucru Sursa foto: EVZ

Șoferii care sunt implicați în accidente rutiere cu victime riscă șapte ani de închisoare dacă mută mașina înainte de sosirea polițiștilor. Decizia a fost luată de Inalta Curte de Casație și Justiție, iar un șofer a primit deja pedeapsa maximă.

Magistrații de la Curtea Supremă au decis să este nevoie de schimbarea legii și încadrarea ca faptă penală a deciziei șoferilor de a muta mașina implicată într-un accident. Un astfel de gest poate schimba cursul cercetărilor la fața locului.

Anchetele, grav afectate

Decizia a fost luată la șapte ani de la producerea unui grav accident în județul Ialomița, în urma căruia un biciclist și-a pierdut viața. Șoferul vinovat a decis să mute mașina în încercarea de a scăpa nepedepsit. El primise în primă instanță o pedeapsă mai blândă, dar magistrații de la Înalta Curte au decis să mai adauge un spor de doi ani de închisoare.

„În momentul în care ai o traiectorie a mașinii și tu îi modifici poziția după impact, în urma măsurătorilor poți ieși nevinovat, iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată. Motiv pentru care infracțiunea este și de pericol, dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că odată ce ai modificat urmele accidentului bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte“, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu cedați la presiuni

Există și cazuri în care șoferii mută mașina nu pentru că ar vrea să ascundă ceva, ci la presiunea celorlalți participanți la trafic. Polițiștii le atrag atenția că este infracțiune să facă acest lucru.

„Există această presiune a claxoanelor din spate în care șoferul implicat este presat să-şi mute autovehicului. Este creată o stare mare de tensiune mai ales că a fost implicat într-un accident rutier.

Este clar un şoc pentru el, iar peste asta mai vine şi presiunea celorlalţi participanţi la trafic care îl îndeamnă să-şi mute maşina, că nu este mare lucru. Nu, el trebuie să rămână pe aceeaşi poziţie iar mutarea se va face doar după ce organele de poliţie prezente fac cercetarea la faţa locului şi dispun şi mutarea autovehiculelor”, a explicat Daniel Zontea, polițist rutier la Biroul Rutier Brașov, potrivit Antena 3.

Cei mai mulți morți pe șosele

România este pe primul loc într-un clasament sumbru al deceselor în urma accidentelor rutiere, în Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, România a înregistrat, în 2021, 93 de victime la un milion de cetățeni. Pe următoarele locuri se situează Bulgaria și Croația.

În 2021 În România au avut loc 2.586 de accidente grave, în urma cărora au murit 932 de persoane, iar 2.004 persoane au fost rănite grav. Princialele cauze ale tragediilor de pe șosele sunt viteza excesivă și indisciplina pietonilor, urmate de neatenția la volan, vorbitul la telefonul mobil, infrastructura proastă, dar și alcoolul sau oboseala șoferilor.