Evenimentul Zilei > Economie > Lovitură dură la buzunarele românilor A crescut costul mâncării. Vezi cu cât a crescut prețul pâinii
Lovitură dură la buzunarele românilor A crescut costul mâncării. Vezi cu cât a crescut prețul pâinii

Lovitură dură la buzunarele românilor A crescut costul mâncării. Vezi cu cât a crescut prețul pâinii

Cartofii şi citricele s-au scumpit cel mai mult în luna februarie comparativ cu cea precedentă, cu 5%, respectiv 4,31%, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşteri semnificative au avut loc la legume şi conserve preparate din acestea, de 3,84%, la fructe de 2,87%. Pâinea s-a scumpit cu 0,12%, margarina cu acelaşi procent, carnea, preparatele şi conservele din carne cu 0,02%, laptele şi produsele lactate cu 0,24%, mierea de albine cu 0,62%, îmbrăcămintea cu 0,25%.

În sectorul serviciilor, o creştere importantă a avut loc la transportul aerian, de 2,46%, în timp ce la CFR tarifele au stagnat.

Cele mai mari scăderi ale preţurilor au avut loc la abonamentul radio-TV cu minus 16,69% şi la serviciile poştale şi telecomunicaţii cu minus 5,69%. Pe total servicii, comparativ cu luna anterioară, preţurile au scăzut cu 1,78%.

Per total, prețul alimentelor a crescut cu 1,43%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

”Preţurile de consum în luna februarie 2017 comparativ cu luna februarie 2016 au crescut cu 0,2%. În luna februarie 2017, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu februarie 2016, este de 24,4%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 57,0%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 18,6%”, se arată în comunicatul INS.

Indicele lunii februarie include efectul aplicării Legii nr.1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife (taxa radio, TV şi unele taxe pentru eliberarea paşapoartelor).