Evenimentul Zilei > International > Lovitură de stat. Președintele a fost arestat, guvernul a fost dizolvat, iar frontierele au fost închise. Se întâmplă în Guineea
Lovitură de stat. Președintele a fost arestat,  guvernul a fost dizolvat, iar frontierele au fost închise. Se întâmplă în Guineea

Lovitură de stat. Președintele a fost arestat, guvernul a fost dizolvat, iar frontierele au fost închise. Se întâmplă în Guineea

Tensiuni în Guineea, unde liderul Grupului Forțelor Speciale a anunțat că guvernul a fost dizolvat, constituția a fost anulată și frontierele țării au fost acum închise.

Președintele Alpha Conde a fost ales pentru al treilea mandat, fiind foarte contestat, iar situația s-a tensionat de la o zi la alta.  În acest context, șeful Grupului Forțelor Speciale a anunțat duminică preluarea puterii și crearea Comitetului Național de Adunare și Dezvoltare CNRD. Colonelul Mamady Doumbouya și oamenii săi au decis să dizolve Constituția.

Într-o declarație, acest ofițer al armatei guineene și fost legionar, justifică preluarea puterii prin „situația socio-politică a țării, disfuncționalitatea instituțiilor republicane, instrumentalizarea justiției, călcarea drepturilor cetățenilor, „lipsa de respect față de principiile democratice, politizarea excesivă a administrației publice, gestionarea defectuoasă financiară, sărăcia și corupția endemică”.

Lovitură de stat în Guineea: ”Am decis de acum înainte să dizolvăm actuala Constituție”

Colonelul Mamady Doumbouya  asigură că situația a determinat „armata republicană prin intermediul Comitetului Național de Adunare și Dezvoltare (CNRD) să își asume responsabilitățile față de poporul suveran al Guineei în întregime”. „Am decis de acum înainte să dizolvăm actuala Constituție, instituții, guvern, închiderea frontierelor terestre și aeriene”, spune el, anunțând că „vom rescrie o Constituție împreună de această dată. Toată Guineea, vom reuni cele 4 regiuni, diaspora, guineeni care trăiesc în străinătate. Toți împreună pentru a decide viitorul acestei Guinee ”, a anunțat el, scrie visionguinee.info.

Potrivit colonelului Doumbouya, „personalizarea vieții politice s-a încheiat. Nu vom mai preda politica unui singur om, ci mai degrabă oamenilor ”. El a cerut unitatea armatei pentru a îndeplini aspirațiile legitime ale poporului din Guineea. „Invităm pe toată lumea să rămână în cazarmă și să continue activitățile”, a spus acesta, promițând să evite „repetarea erorilor din trecut”.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: