Lovitura dată de CIA regimului ceaușist, care a prefațat Revoluția din 1989

Lovitura dată de CIA regimului ceaușist, care a prefațat Revoluția din 1989

„Provocările din partea, ca să spun așa, a țărilor aliate din Tratatul de la Varșovia... Ungurii și sârbii ne retrimiteau fugarii, sute, mii pe zi, după ce, inițial, îi primiseră cu brațele deschise acolo (...) Dar când au început campaniile de presă virulente de la Varșovia, de la Belgrad, de la Moscova, șocul a fost mare. Apoi, CIA a organizat extracția Nadiei Comăneci... a fost o provocare.”, dezvăluie generalul.

Aurel I. Rogojan prezintă amănunte știute de foarte puțini oameni, care vizează fuga Nadiei. „A fost o acțiune organizată, a fost organizată printr-un om trimis de afară, care a devenit prieten al mamei sale. Iar ea, Nadia, era prietena se știe cui. Totul a fost pregătit, organizat, dispunea de tot confortul și toată bunăstarea materială, se bucura de toată considerația. A fost folosită, dar s-a lucrat foarte mult prin maică-sa. Prin cel care a venit de afară, care a devenit prietenul mamei ei...”, spune generalul.

Deranjul a fost mare și pe plan intern, și pe plan extern. „Acolo, afară, a fost organizat momentul primirii, a fost așteptată de cine trebuia, pentru a se face mare vâlvă internațională.”

„S-a făcut mare agitație atunci. Fugise din România unul dintre simbolurile sportive, prima gimnastă din lume care luase nota 10”, spune Dan Andronic. Interlocutorul continuă: „S-a făcut, sigur că s-a făcut! Era în toamna lui 1989. Și atunci s-a reconfirmat cât de mare era corupția la Grăniceri, foarte mare. Un sublocotenent de grăniceri, de exemplu, într-un an putea să-și ridice o vilișoară din mita pe care o primea ca să nu-și facă datoria”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Generalul Aurel I. Rogojan vorbește nu despre o fugă, ci despre „o extracție” în cazul Nadiei. „A fost una dintre marile provocări. Ancheta internă pentru reconstituirea contextului evenimentului a scos în evidență scenariul și regia extracției, miza fiind o campanie de imagine negativă nu atât la adresa lui Nicolae Ceaușescu, cât mai cu seamă la situația României în acel moment fatidic din istoria neamului nostru”, conchide generalul.