Evenimentul Zilei > Social > Lorcenkov la FILT: ”Oamenii normali nu scriu. Nu scriu pentru că sunt fericiți”
Lorcenkov la FILT: ”Oamenii normali nu scriu. Nu scriu pentru că sunt fericiți”

Lorcenkov la FILT: ”Oamenii normali nu scriu. Nu scriu pentru că sunt fericiți”

A 7-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara a adus nume importante ale literaturii în capitala Banatului. Zilele acestea au loc lecturi publice, dezbateri, dialoguri ale scriitorilor cu cititorii, un adevărat maraton întreg al literaturii.

”În contextul semantic deschis de Centenar, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara le propune iubitorilor de literatură din Banat o ediție tematică. Ce mai înseamnă, astăzi, ideea de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele și un cadru în care mixul identitar naște, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură.

„Țară. Țară de adopție” – tema ediției din 2018 a FILTM, în Timișoara, un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare capitală europeană a culturii în România anului 2021”, arată organizatorii.

Cel mai talentat scriitor din Moldova

Între invitați l-am regăsit și pe cel mai în vogă scriitor din Republica Moldova, un tânăr de 39 de ani, care deja a publicat 25 de cărți, iar în ceea ce îl privește, reputația nu vine din cantitate. A scris în rusă și a fost tradus, fiind vândut cu succes în Franța, SUA, Germania, Italia și chiar China. Este vorba de Vladimir Lorcenkov. Criticii l-au numit ”copilul teribil”, și i-au dat premiu după premiu, în mai toate țările în care a fost publicat.

 

 

El însuși pare că trăiește o posibilă carte. Născut în Republica Moldova, dintr-un tată ofițer cu origini beloruse și o mamă cu sorginte croată, a plecat în Canada, iar acum trăiește în Montreal unde învață limba română de la noii lui prieteni, românii. În festival și-a prezentat cea mai nouă carte publicată în România, ”Acolo unde curg râuri de lapte și miere” (Editura Cartier), un roman umoristic, utopic, incredibil, care povestește o temă care, spune autorul, e sensul vieții fiecăruia dintre noi: căutarea paradisului. Întreaga comunitate din Larga, un sat moldovenesc, decide să plece în Italia, unde sigur curg râuri de lapte și miere. Voronin și Băsescu se regăsesc și ei în text, printre întâmplările una mai ciudată ca alta.

 

”Viața e o bătălie pierdută, dar care trebuie dusă. Chiar dacă știm că în final toți murim, trebuie să ne căutăm paradisul”, spune scriitorul. În această căutare s-a regăsit pe sine.

”Oamenii normali nu scriu. Nu scriu pentru că sunt fericiți. A scrie  înseamnă să strigi, să scoți din tine ceva ce te deranjează”, a concluzionat Vladimir Lorcenkov.

 

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: