Londra suspendă „imediat” tratatul de extrădare cu Hong Kong

Londra suspendă „imediat” tratatul de extrădare cu Hong Kong

Londra a înghețat, luni, tratatul de extrădare cu Hong Kong și a extins și embargoul său asupra armelor „potențial letale”.

Obiectivul : să răspundă astfel la promulgarea legii de securitate națională impusă de Beijing în fosta colonie britanică.

Acesta este un semn al unei noi escaladări a tensiunilor dintre China și Regatul Unit.

Londra a anunțat, luni, suspendarea „imediată și nedeterminată” a tratatului său de extrădare cu Hong Kong.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunțul a fost făcut în fața Parlamentului de către șeful diplomației britanice, Dominic Raab (foto).

Acesta din urmă a anunțat, de asemenea, că va extinde asupra Hong Kongului și  embargoul asupra armelor „potențial letale” aplicat deja în restul Chinei.

Marea Britanie intenționează astfel să răspundă noii legi de securitate națională impusă de Beijing la Hong Kong.

Un text care, potrivit Londrei, încalcă libertățile și drepturile omului, garantate în regiunea administrativă specială - inclusiv independența sistemului judiciar.

Aceste libertăți ermis fostei colonii britanice să devină unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii,  de la retrocedarea sa Chinei, în 1997.

Autoritățile din Hong Kong și Beijing apără această lege de securitate, indispensabilă în ochii lor pentru a rezolva lacune în securitatea națională expuse de recentele mișcări de protest pro-democrație și anti-chineze, iar China a cerut în mod repetat puterilor occidentale să își înceteze „amestecul” în această problemă.

Pe de altă parte, China l-a acuzat, tot luni, pe şeful diplomaţiei britanice că răspândeşte „calomnii” după comentariile sale denunţând „grave încălcări” ale drepturilor omului împotriva minorităţii musulmane uigure în Xinjiang (nord-vest), relatează Agerpres.

„Este clar că există încălcări grave, şocante ale drepturilor omului” în această regiune, a declarant, duminică, ministrul britanic de externe Dominic Raab la televiziunea BBC. „Este profund, profund şocant”, a adăugat el.

„Vrem o relaţie serioasă (cu China), dar nu putem vedea un astfel de comportament şi să nu-l denunţăm”, a adăugat Raab.

„Aceste afirmaţii sunt pur şi simplu minciuni şi calomnii”, a răspuns luni într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

„Problema în Xinjiang nu este o chestiune de drepturi ale omului, de religie sau grup etnic. Este o chestiune de luptă împotriva violenţei, a terorismului şi separatismului”, a subliniat el.

Regiunea Xinjiang, cu aproximativ 25 de milioane de locuitori, este lovită de mult timp de atentate mortale, atribuite de Beijing separatiştilor sau islamiştilor. În ultimii ani, ea a făcut obiectul unor restricţii sporite.

Mai mult de un milion de musulmani, mai ales uiguri, sunt sau au fost internaţi în tabere în Xinjiang, afirmă Washingtonul şi organizaţii internaţionale pentru drepturile omului.