LONDRA, șocată de o serie de decese în rândul BANCHERILOR
- Simona Mătieș
- 29 ianuarie 2014, 14:51
O serie de decese în rândul angajaților din domeniul financiar a bulversat Londra și a provocat îngrijorări legate de nivelul stresului în rândul bancherilor, scrie Wall Street Journal.
Un bărbat de 39 de ani a murit, marți dimineața, după ce a căzut dintr-un zgârie-nori al companiei J.P. Morgan Chase JPM din Canary Wharf, unul dintre principalele cartiere financiare ale Londrei, potrivit declarațiilor polițiștilor. Angajat al J.P. Morgan, Gabriel Magee a aterizat pe acoperișul de la etajul 9 al clădirii și a fost declarat mort la fața locului. Magee era vicepreședinte al departamentului pentru tehnologie al băncii de investiții și lucra acolo din 2004, potrivit unor persoane care-l cunoșteau. Un purtător de cuvânt al poliției metropolitane a spus că „incidentul este tratat ca unul fără suspiciuni”. „Suntem profund întristați de faptul că am pierdut unul dintre membrii familiei J.P. Morgan”, a spus o purtătoare de cuvânt a băncii.
Pe de altă parte, într-un incident fără legătură cu precedentul, Tim Dickenson, director al companiei Swiss Re în Marea Britanie, a murit săptămâna trecută. Circumstanțele și motivele decesului nu au fost date publicității.
Poliția londoneză a mai anunțat că a fost chemată, duminică, în zona Chelsea din vesutl Londrei, pentru a constata un alt deces. William Broeksmit, care avea 58 de ani și a fost director executiv al Deutsche Bank, se pare că s-a sinucis, potrivit unei surse familiare acestuia. Broeksmit fusese un apropiat al co-directorului executiv al băncii, Anshu Jain. Deutsche Bank a anunțat moartea lui Broeksmit într-o notă internă, pe care au văzut-o jurnaliștii WSJ.
Broeksmit era american și se pensionase de la Deutsche Bank, în luna februarie a anului trecut. Urma să fie numit director pentru operațiunile de risc ale băncii, dar numirea sa a fost respinsă de Banca Centrală germană, care a susținut că nu are experiența necesară, conform unor discuții ce au apărut la vremea respectivă. Fondator al băncii de investiții, Broeksmit era considerat, totuși, de mulți dintre foștii colegii una dintre cele mai inteligente minți în domeniul managementului capitalului și investițiilor cu risc.
Toate aceste decese vin într-un context în care băncile din Londra, dar nu numai, se află într-o perioadă în care se întreabă dacă angajații lor nu cumva trebuie să facă față unor presiuni sau unui stres mult prea mari. Bănci precum Credit Suisse Group sau Bank of America ori Merrill Lynch au introdus măsuri pentru a reduce numărul weekendurilor în care trebuie să lucreze angajații tineri, aflați la început de carieră, în fiecare lună. Măsurile au fost luate după ce vara trecută un stagiar la sucursala din Londra a Bank of America a murit din cauza extenuării provocate de programul prelungit de la muncă. O anchetă a scos la iveală, în luna noiembrie, că tânărul de 21 de ani a murit din cauza unei crize de epilepsie, care putea fi cauzată de multele ore petrecute la birou. Efectele stresului au ajuns și la nivele superioare. Anul trecut, șeful departamentului de conformitate al Barclays, Hector Sants, a demisionat din cauza a ceea ce banca a descris ca fiind „extenuare și stres”. Sants, care a condus anterior Agenția britanică pentru Reglementare financiară, nu a comentat public acest eveniment.
În luna august a anului trecut, Pierre Wauthier, șeful financiar al grupului de asigurări Zurich Insurance s-a sinucis. A lăsat un bilețel în care dădea vina pe șeful companiei, Josef Ackermann, pentru că ar fi creat un mediu de lucru de nesuportat. Josef Ackermann a demisionat la câteva zile după acest incident, susținând public că i se par nefondate acuzațiile pe care i le aducea familia lui Wauthier, legate de faptul că el ar purta „o parte din responsabilitate”. În noiembrie, Zurich Insurance a afirmat că Wauthier nu se afla sub nicio presiune din partea conducerii companiei.