Evenimentul Zilei > International > Lombardia și Veneția organizează referendum pentru autonomie
Lombardia și Veneția organizează referendum pentru autonomie

Lombardia și Veneția organizează referendum pentru autonomie

Lombardia și Veneția, două dintre cele mai bogate regiuni din Italia, vor organiza un referendum cu privire la creșterea nivelului de autonomie față de guvernul de la Roma.

Anunțul a fost făcut vineri de către guvernatorul Lombardiei, Roberto Maroni, care a salutat în acest sens propunerea omologului său din veneția Luca Zaia.

Atât Maroni cât și Zaia sunt lideri ai Ligii Nordului, o formațiune eurofobă și care militează împotriva imigranților.Liga Nordului și-a propus independența Padaniei, o regiune imaginară care se află în jurul fluviului Pad din nordul Peninsulei.

Astfel în urma referendumului, care se organiza pe 22 octombrie, cetățenii din Lombardia și Veneția urmează să fie consultați în legătură cu autonomia ținutului lor față de Guvernul Central în mai multe domenii, însă cel mai important se referă la impozitele pe care aceste regiuni, considerate cele mai bogate, le plătesc Italiei.

Impozitele care se colectează anual în Lombardia și Veneția se ridică la 70 de miliarde de euro. Numai în Lombardia se colectează cât un sfert din PIB-ul Italiei.

În cazul în care răspunsul predominant la referendumul va fi DA, guvernatorii celor două regiuni ar putea să-și întărească poziția în negocierile cu Roma.

O serie de miniştri italieni au apreciat că demersul anunţat de Maroni şi Zaia este "ineficace şi costisitor", potrivit Agerpres.ro. 

"În loc să cheltuie aproape 50 de milioane de euro din banii contribuabililor pentru un referendum consultativ, Maroni ar face mai bine să ceară guvernului să lanseze o dezbatere" în această problemă, a apreciat ministrul agriculturii, Maurizio Marina, denunţând "o logică de propagandă politică".

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: