Loc unic în România, gratuit de vizitat. Căsuța Albastră are o cascadă naturală în curte

Loc unic în România, gratuit de vizitat. Căsuța Albastră are o cascadă naturală în curte Sursa Foto: YouTube

Satul Jgheaburi, din comuna argeşeană Corbi, găzduiește o căsuță unică în lume. Aflată la doar 156 de kilometri de București, căsuța este unică deoarece are în curte o cascadă naturală. Legenda spune că este un os de uriaş pietrificat, aflat în peretele de calcar din spatele ei.

Construită în 1868, Căsuța Albastră, grădina ce o înconjoară şi cascada naturală din spate fură imediat privirea oricui. Anual, mii de turiști vizitează locul, fiind impresionați de frumusețea celor văzute.

Casă unică în România cu o cascadă naturală în curte

În grădina casei, aproape de peretele din calcar de zece metri pe care se distinge acea formă asemănătoare cu un os de uriaş, se distinge o piatră mare neobişnuită ce seamănă cu un ochi. Un alt motiv palpabil pentru a alimenta legendele privind uriaşii care ar fi avut sălaş la Corbi acum câteva milenii.

În această casă specială din România a trăit toată viața Maria Vlădescu. De aceea casa se mai numește și gospodăria mamei Uța. Acum, cei care au grijă de acest loc sunt nepoata femeii și soțul ei. De altfel, Nicolae Sescioreanu este și ghid turistic pentru oamenii care vin aici să vadă cascada naturală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă au avut nenumărate oferte pentru a vinde căsuța, aceștia au refuzat:

„Au fost şi oameni care mi-au spus să fac pensiune sau să pun grătare. Însă eu nu vreau să fac asta. Vreau să las locul aşa cum e”, adaugă Nicolae Sescioreanu.

Bunica soţiei sale a primit la un moment dat o ofertă de la o familie de italieni. Aceștia doreau să ofere la schimb un apartament la oraş.

turism în România

Vizita la Căsuța Albastră și la cascadă este gratuită

Cascada are 10 m înălțime și cei doi soți își doresc să mențină totul exact așa cum este, deși au primit oferte de a vinde.

În spatele casei există și un perete de calcar imens și acolo se spune că ar fi un os de uriaș. Mai mult, legendele spun că în zonă ar fi trăit uriași acum mult timp.

„Acea formă din piatră pe peretele de calcar din spatele casei despre care se spune că ar putea fi un os de uriaş a fost descoperit acum 44 de ani de un profesor din zonă, pe numele său Ioan Andreescu.

Îi plăcea liniştea în grădină, venea des acolo să citească şi a analizat pietrele. Seamănă cu un os de uriaş, au fost specialişti care au luat probe şi au spus că nu a fost om. Sunt multe ipoteze, inclusiv că aici ar fi fost uriaşi de şase-şapte metri înainte de Potop”, a spus Nicolae Sescioreanu pentru Adevărul.

Cascada din spatele casei nu curge tot timpul. Ba chiar a existat o perioadă în anii 2000 când cascada a înghețat timp de 10 zile, dinainte de Crăciun până la Sfântul Ion.

Mai trebuie spus că în curtea Mamei Uţa au fost filmate în 1967 mai multe secvenţe din Răpirea Fecioarelor. Filmul a fost unul dintre cele mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, cu  peste 5,3 milioane de spectatori la cinematografele din România.