O cascadă cunoscută din România s-a surpat în locul vizitat adesea de către turiști

O cascadă cunoscută din România s-a surpat în locul vizitat adesea de către turiști Cascada Clocota, Geoagiu Băi. Sursa: Adrian Eugen Ciobaniuc/ Dreamstime.com

Cascada Clocota, una dintre cele mai frumoase din Hunedoara, s-a surpat, iar bolovanii de dimensiuni mari ar fi putut provoca o tragedie, cu atât mai mult cu cât această cascadă este printre cele mai frecventate de către turiști.

Cascada Clocota din Geoagiu Băi se situează printre cele mai renumite destinații din Hunedoara. Apele sale termale, care cad în jos cu repeziciune de la o înălțime de aproape 20 de metri, au sculptat peretele de calcar și travertin, dând naștere la multiple cute și falduri, împodobite cu o diversitate de vegetație.

O parte din cascada Clocota s-a surpat

În dimineața de luni, o porțiune din versantul cascadei a suferit o prăbușire, iar fragmente de rocă cu greutăți de câteva sute de kilograme, împreună cu bucăți de trunchiuri de copaci, au căzut în gol, pe treptele situate la baza cascadei. Acesta este chiar locul frecventat de turiști pentru a face fotografii sau pentru a se bucura de baie.

S-a prăbușit din senin, dar, din fericire, nu a fost nimeni rănit. Este un fenomen natural, dar care putea avea urmări mai grave. Unii turiști se așează sub cascadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu le-am mai atras atenția că este periculos și că nu ar trebui să fie acolo, dar unii nu ascultă și chiar devin recalcitranți”, spune ghidul turistic Claudiu Șimonați din stațiunea Geoagiu Băi.

Fragmentele de rocă căzute reprezintă structuri calcaroase bogate în calciu și travertin, originare din depunerile aduse de apele termale. Unele dintre aceste formațiuni s-au dezvoltat peste rădăcinile arborilor, în timp ce izvoarele Clocotei curg peste ele. Conform lui Claudiu Șimonați, în viitor, efectul apelor va remodela aspectul cascadei Clocota.

Cascada Clocota din Geoagiu Băi s-a surpat.

Cascada Clocota, Geoagiu Băi. Sursa: dreamstime.com

Autoritățile au instalat o barieră de plastic pentru a împiedica turiștii să se apropie de zona periculoasă sub Cascada Clocota din Geoagiu Băi, deoarece alte rădăcini de copaci și bucăți de piatră ar putea cădea.

Cu toate acestea, unii vizitatori încă aleg să se aventureze în acea zonă și își exprimă nemulțumirea că li se restricționează accesul la apă, potrivit Adevărul.

Cascada cu ape termale, căutată de turiști

Apa Clocotei, adună toate izvoarele termominerale din regiune, oferind un habitat unic pentru plantele adaptate la apele termale și pentru animalele din specia salamandrelor.

Acest ecosistem particular se dezvoltă datorită temperaturilor ridicate. Cele 16 izvoare termale care se varsă în râul Clocota asigură că apa râului nu îngheață în timpul iernii.

Fluxul apei a curățat rădăcinile copacilor așezați în partea superioară a platoului, acestea s-au desprins și au fost închise în depunerile proaspete de travertin ale cascadei.

Acest proces natural a generat apariția unor pliuri verticale succesive în peisaj. Deasupra acestor pliuri, mușchii și plantele agățătoare și-au găsit un mediu propice pentru a se dezvolta, adăugând astfel la caracterul unic al cascadei.