Liviu Dragnea a schimbat legea după dezvăluirile din scandalul Uioreanu

Liviu Dragnea a schimbat legea după dezvăluirile din scandalul Uioreanu

După ce „Evenimentul zilei” a arătat cum au fost alocați bani de la Ministerul Dezvoltării „rețelei Uioreanu”, vicepremierul a modifi cat, a treia oară, normele de aplicare ale OUG 28/2013.

La scurt timp după ce „Evenimentul zilei” a atras aten ția asupra faptului că fondurile publice au ajuns, prin ordin al ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, la afaceriști ce i-au dat șpagă lui Horea Uioreanu - fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj arestat pentru corupție - vicepremierul a modificat normele de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 28/2013. Ordonanța asigură cadrul legal de acordare a banilor publici pentru lucrări efectuate la orașe și sate, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Modificările au fost făcute pe 17 iunie, prin al treilea Ordin de Ministru, dat, de anul trecut și până acum, după intrarea în vigoare a ordonanței de Guvern semnată de premierul Victor Ponta.

A schimbat punctele „atinse” de „Evenimentul zilei”

Noul Ordin a apărut în Monitorul Oficial chiar înainte ca Ministerul Dezvoltării să dea curs unei solicitări a cotidianului nostru. „Coincidența” face ca Ordinul MDRAP nr. 919/2014 să aducă „retușări” și la articolul 11, pe care îl semnalam, în ediția ziarului nostru din 2 iunie. Atunci, precizam că, la alineatul 8, se arată: MDRAP „centralizează lista cu propunerile de finanțare, iar în baza datelor deținute și a analizelor proprii de specialitate întocmește lista finală de obiective propuse spre finanțare” . În consecință, arătam că MDRAP își asuma responsabilitatea eligibilității proiectelor, înainte ca banii publici să fie virați în teritoriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

După apariția scandalului Uioreanu, Liviu Dragnea a modificat alineatul 8, care prevede, acum, că Ministerul Dezvoltarii centralizează lista cu propunerile de finanțare prevăzută la alin. (7) și (7 ind.1)”. Alineatul (7 ind.1), nou introdus, permite beneficiarilor de lucrări publice să se adreseze direct ministerului condus de Dragnea „prin excepție de la prevederile alin. (7)”. Până acum, consiliile județene erau cele care solicitau banii.

O altă noutate este modificarea art.3., prin care sunt considerate eligibile și „unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară”. Asociațiile au în componență comune, orașe, județe, dar și regii autonome.

Ce a răspuns Ministerul Dezvoltării

Pe data de 5 iunie, „Evenimentul zilei” a solicitat Ministerului Dezvoltării să precizeze în ce condiții au fost alocate fondurile solicitate de CJ Cluj, în perioada aprilie 2013 - mai 2014, pentru localitățile: Fizeşul Gherlii, Câţcău, Bonţida și Iclod. În aceste comune, arată DNA, firma lui Vasile Pogăcean, avea lucrările publice finanțate din banii de la ministerul lui Dragnea. Pogăcean este unul dintre mituitorii lui Horea Uioreanu.

MDRAP a răspuns, pe 23 iunie, că, „beneficiarii alocărilor fondurilor de la bugetul de stat, prin PNDL, răspund de organizarea și derularea procedurilor de atribuire a contractelor de bunuri/servicii/lucrări”. Totodată, Ministerul Dezvoltării susține că „a centralizat propunerile de finanţare transmise de către consiliile judeţene şi a stabilit lista finală de obiective propuse spre finanţare respectând întocmai solicitările Consiliului Judeţean Cluj”.

Atenționarea președintelui

Despre pericolul scurgerii de bani către baronii locali, prin ministerul condus de Liviu Dragnea, a atras atenția președintele Traian Băsescu. Șeful statului i-a transmis, în luna aprilie, președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, să respingă aplicarea accizei la carburanți de 7 eurocenți, pe motiv că MDRAP are, deja, un buget cu 33,86% mai mare față de 2013, aferent subprogramelor „Modernizarea satului românesc”, „Regenerare urbană” și „Infrastructură județeană”, care fac parte din PNDL.