LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 92. Forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Zaporojie. VIDEO

Sursă: Kar881am | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 92. Forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra  Zaporojie. Membrii NATO se gândesc la ideea să nu aprovizioneze Ucraina cu avioane și tancuri deoarece se tem că Rusia ar putea vedea livrarea de arme de luptă ca o intrare a alianței în război. În schimb, premierul estonian Kaja Kallas a spus că ar fi „mult mai periculos să cedezi lui Putin decât să-l provoci” și a avertizat: „Toate aceste concesii aparent mici aduse agresorului duc la mari războaie. Am făcut această greșeală deja de trei ori: în Georgia, Crimeea și Donbas”.

UPDATE 6. Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belarus au fost acuzați că au ucis civili în apropiere de Kiev. Ar fi primii mercenari internaționali care se confruntă cu acuzații de crime de război în Ucraina. Procurorii ucraineni au făcut publice numele și fotografiile a opt bărbați căutați pentru presupuse crime de război – inclusiv crimă și tortură – în satul Motyzhyn. Se crede că mai mulți au luptat şi în Siria.

UPDATE 5.  Forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra  Zaporojie lovind un centru comercial.

UPDATE 4. Un anunț extrem de important vine din Rusia. Oficialii de la Kremlin au anunțat că Rusia este pregătită să permită navelor care transportă alimente să părăsească Ucraina în schimbul ridicării unor sancțiuni, a declarat adjunctul ministrului său de Externe. În replică, Ministrul de Externe al Ucrainei a numit această propunerea ca fiind șantaj.

UPDATE 3. Președintele Zelenski a respins ideea că țara sa ar trebui să cedeze teritoriu pentru a face pace cu Rusia. Mai exact, Volodimir Zelenski a criticat dur sugestiile unora ca Ucraina să renunțe la teritoriu și să facă concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, spunând că ideea seamănă cu încercările de a liniști Germania nazistă din 1938.

În unele mass-media occidentale au început să apară editoriale simptomatice care afirmă că Ucraina trebuie să accepte așa-numitele compromisuri dificile, renunțând la teritoriu în schimbul păcii. Cei care sfătuiesc Ucraina să renunțe la un teritoriu nu reușesc să-i vadă pe oamenii obișnuiți care trăiesc de fapt pe teritoriul pe care își propun să-l schimbe pentru o iluzie, cea a păcii, a spus el în ultimul său discurs adresat națiunii sale.

Replica sa a venit după ce diplomatul american Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA a insinuat ca Ucraiana  sa să cedeze o bucată de teritoriu din Donbas Rusiei pentru ca Moscova să nu se înstrăineze de Europa.

Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych a adăugat: „Nimeni nu va face schimb cu un gram din suveranitatea noastră sau un milimetru din teritoriul nostru. Copiii noștri mor, soldații sunt zdrobiți de obuze și ne spun să sacrificăm teritoriul. Nu se va întâmpla niciodată”.

UPDATE 2. Forțele ruse au lansat noi atacuri asupra orașelor din estul Ucrainei, orașul Sievierodonețk fiind tot mai mult în pericol de a fi încercuit total. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că zona este acum fără rezerve de gaz, iar alimentarea cu apă și electricitate este limitată după ce ultima stație de alimentare cu gaz a fost lovită.

UPDATE 1. Poliția din Lysychansk adună cadavrele oamenilor uciși pentru a le îngropa în gropi comune , a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai. Aproximativ 150 de persoane au fost îngropate într-o groapă comună din districtul Lysychansk, a adăugat el, relatează Reuters.

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că un plan de pace propus de gubernul italian pentru Ucraina este o „fantezie” . Zakharova a spus la briefing-ul săptămânal:

Nu puteți furniza Ucrainei arme cu o mână și să veniți cu planuri pentru o rezolvare pașnică a situației cu cealaltă.

Știrea iniţială. Război în Ucraina. Ziua 92. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține petiția de introducere a vizelor pentru cetățenii ruși. În acest sens, au fost strânse în total 26.742 de voturi, minimul necesar fiind de 25.000.

Ucraina discută despre introducerea vizelor pentru ruși

În pofida agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, aceasta a menținut în mod oficial, până în prezent, călătoria fără vize cu Rusia. Spre comparație, Moscova vrea să ofere cetățenie și pașapoarte rusești ucrainenilor din regiunile ocupate, în special Zaporojie și Herson. Vladimir Putin a semnat chiar și un decret în acest sens.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a condamnat o inițiativă a Moscovei care facilitează obținerea cetățeniei ruse de către ucrainenii din unele regiuni ocupate de Rusia.

„Eliberarea ilegală de pașapoarte în regiunile Herson și Zaporojie, precum și în Crimeea și în părțile temporar ocupate ale regiunilor Donețk și Luhansk, reprezintă o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, a normelor și principiilor dreptului umanitar internațional și a obligațiilor Rusiei în calitate de putere ocupantă, în conformitate cu articolul 45 din Convenția de la Haga din 1907 și cu articolul 47 din Convenția din 1949 pentru protecția persoanelor civile în timp de război”, a informat ministerul într-un comunicat de presă.

Rusia încarcă rachete de croazieră pe submarine în Crimeea

În altă ordine de idei, potrivit informațiilor apărute în presa ucraineană, Rusia încarcă rachete de croazieră pe submarine în Crimeea. Publicația Kyiv Independent a relatat că două submarine din clasa Varshavyanka (denumirea de raportare NATO Kilo - n.r.) ancorate la cheile din Sevastopolul ocupat de Rusia sunt încărcate cu rachete de croazieră Kalibr.

Între timp, forțele ruse avansează în partea Luhansk a Donbas și situația este sumbră pentru multe locuri din această provincie. Luptele au ajuns la „periferia” orașului cheie din estul Ucrainei, Severodonețk, cunoscut și sub numele de Sievierodonețk,în această regiune, care avea o populație de 100.000 de locuitori înainte de război, potrivit AFP. Iar Belarus a recunoscut că livrează arme Rusiei.

Un oficial de rang înalt ONU se va deplasa la Moscova

Un oficial de rang înalt al Națiunilor Unite urmează să viziteze Moscova în următoarele zile pentru a discuta despre relansarea exporturilor de îngrășăminte, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, subliniind că discuțiile nu sunt legate de reluarea livrărilor de cereale ucrainene, potrivit Reuters.

Nebenzia a spus că Rebecca Grynspan, înalt oficial al ONU pentru comerț și dezvoltare, urmează să discute despre exporturile rusești în timpul unei vizite la Moscova în zilele următoare. Ea este coordonatoarea Grupului ONU de răspuns la criza globală privind alimentația, energia și finanțele, care are ca scop combaterea șocurilor economice globale cauzate de războiul din Ucraina.

De asemenea, Nebenzia a mai afirmat că, în opinia sa, șeful departamentului de asistență al ONU, Martin Griffiths, urma să viziteze Moscova undeva la începutul lunii iunie.

„În mod formal, îngrășămintele și cerealele nu se află sub sancțiuni, dar există probleme logistice, de transport, de asigurare, de transfer bancar create de sancțiunile occidentale care ne împiedică să exportăm liber. Suntem pregătiți să exportăm îngrășăminte și cereale din porturile noastre pe piața mondială... Cred că acest lucru ar trebui negociat cu ucrainenii, nu cu rușii”, a declarat Nebenzia.

Cu toate acestea, oficialii occidentali spun că orice acord privind accesul la porturile ucrainene ar avea nevoie de aprobarea Rusiei, invocând ceea ce ei spun că este o blocadă rusă și nevoia de garanții de securitate.

Secretarul general al ONU, António Guterres, care a vizitat luna trecută Moscova și Kiev, se află în „contact intens” cu Rusia, Ucraina, Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană în încercarea de a negocia ceea ce el numește un „acord global” pentru a relua atât exporturile de alimente ucrainene, cât și cele rusești de alimente și îngrășăminte.