Când vom merge în Statele Unite fără viză. Anunțul ministrului de Interne. Măsurile pe care trebuie să le ia România

Când vom merge în Statele Unite fără viză. Anunțul ministrului de Interne. Măsurile pe care trebuie să le ia RomâniaSursă: arhivă

România își propune să atingă criteriile necesare pentru eliminarea vizelor pentru Statele Unite în următorii doi – trei ani. Ministerul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a explicat ce au de făcut autoritățile române, în viitorul apropiat pentru ca acet obiectiv să fie atins.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că este nevoie de o campanie de informare pentru ca românii să înțeleagă în ce condiții vor fi eliminate vizele de călătorie în Statele Unite. El a precizat că această soluție s-a desprins din discuţiile pe care le-a purtat cu oficialii americani pe tema acestor vize pentru români. În opinia sa, o astfel de campanie de educare a publicului român ar descuraja pezentarea unor cereri de viză neconforme.

Pe de altă parte, pentru succesul unei astfel de acțiuni, Lucian Bode a explicat că este necesar ca partenerii americani să pună la dispoziţia României o analiză detaliată a motivelor pentru care se refuză vizele.

„Discuţiile pe care le-am avut cu Alejandro Majorcas (senator din Statele Unite - n. red.) şi angajamentul de a sprijini România în a evolua în acest demers, a vizat următoarele lucruri: că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziţiem o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzaţi cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz şi periodic să facem o statistică”, a declarat Lucian Bode.

Obiectivul pe care și l-au propus autorități

Ministrul de Interne a precizat că autoritățile din România își propun să scadă rata de respingere a dosarelor de viză pentru SUA, de la 10 la 3 la sută.

„Eu cred că avem obligaţia să venim să spunem, ca Guvern, în următorii 2-3 ani de zile, România îşi propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligaţie”, a declarat Bode.

Pentru a reuși acest lucru, ministrul Lucian Bode a spus că este necesară o campanie de informare și de educare a publicului român. El spune că cetățenii români trebuie să știe ce se întâmplă în condițiile în care procentul celor respinși nu se reduce.

Ce trebuie să știe românii

De asemenea, prin campaniile de informare, românii trebuie să afle ce au de făcut pentru a nu mai recurge la anumite acțiuni care ar putea fi echivalate cu refuzul de viză.

„Să venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. O chestiune care mi s-a părut şi mie şi oficialului american în neregulă: dacă din 3.000, să spunem 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează, din diferite motive, renunţă sau li se pare foarte complicat. De exemplu, 1.000 de cereri sunt considerate respinse, se contabilizează la procentul de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă”, a mai spus Lucian Bode.

Ministrul a mai dat ca exemplu situația românilor cu dublă cetățenie care apelează pentru vize în România, deși ar putea s-o facă în statele în care s-au naturalizat.

„Avem nu ştiu câţi cetăţeni cu dublă cetăţenie care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetăţenia în Italia, Spania şi aşa mai departe. Acesta este planul, eu o să îl prezint ministrului Afacerilor Externe”, a declarat Lucian Bode la Digi 24.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News